Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/350-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 37, August 2016


Ultima inovație în prevenția și diagnosticul cancerului de piele, acum la Arcadia
Cauzele apariției afecțiunilor varicoase
Investigaţia prin Rezonanţă magnetică nucleară
Este înfometarea o soluţie?
Acneea şi alimentaţia
Vaccinul universal
Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală
Se călătoreşte vara
Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice
Expo B37
Râşca, mǎnǎstirea din calea vulturilor
Muzeul Victor Babeş

Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală

 

 

Autor: lector univ. doctor Monica Mihăilă, Clinica Psiharmony

 

Psihoterapia de Cuplu şi Familie a devenit una dintre cele mai solicitate forme de intervenţie în ultima perioadă. Oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de necesitatea unui climat armonios pentru binele lor şi al copiilor lor.


În cadrul evoluţiei individuale, persoana parcurge stadii diferite care se pot manifesta sub forma unor crize, a unor perioade de dezechilibru în care se pun bazele viitoarei etape de viaţă.


În evoluţia unui cuplu se regăsesc stadialităţi, etape de echilibru şi de dezechilibru care au menirea de a maturiza partenerii şi a le oferi posibilităţi de autodezvoltare şi integrare de caracteristici individuale. O criză identitară personală poate determina o etapă de dezechilibru în cuplu sau un anumit aspect, o interacţiune dintre parteneri, o remarcă, un eveniment prin care trece cuplul poate fi momentul de debut pentru o criză personală.


Fiecare individ vine din propria lui existenţă cu ceea ce vom include într-un concept nou şi anume cel de cultură familială. Considerăm că ea este exprimată şi se obiectivează printr-un set de credinţe, atitudini, reguli şi comportamente pe care le aduce individul cu el în noua relaţie pe care o creează.


Putem afirma că la un anumit nivel, cel al nucleului de familie, există întotdeauna o confruntare a două culturi ale familiilor de bază din care provin partenerii. În mod cu totul curios, la o privire mai profundă şi mai analitică putem constata că fiecare partener are nevoie de fapt de cultura celuilalt pentru a se dezvolta pe sine şi că alegerile parteneriale cu tot ceea ce conţin ele nu sunt deloc întâmplătoare pentru evoluţia individuală.


Diferiţi autori descriu în evoluţia unui cuplu diferite etape parcurse însoţite fie de armonie, iubire, acceptare, fie de conflicte între parteneri, de instabilitate, de distanţare şi, eventual, regăsire.


Putem stabili etapele dezvoltării grupului familial, cu sarcini ce trebuie îndeplinite pentru fiecare dintre ele:

• initiaţiva tânărului adult cu provocarea angajarea în noul sistem

• căsătoria cu provocarea angajarea în noul sistem

• familiile cu copii mici cu provocarea acceptarea noilor membri în sistem

• familiile cu adolescenţi cu provocarea mărirea flexibilităţii graniţelor familiei pentru a putea permite independenţa copiilor şi slăbiciunile bunicilor

• iniţiativele copiilor şi părăsirea căminului cu provocarea acceptarea multitudinii de ieşiri şi intrări în sistemul familiei

• familia la bătrâneţe cu provocarea acceptarea schimbării rolurilor generaţionale.

              

Toate aceste provocări pot fi urmate de integrări şi câştiguri la dezvoltarea personală sau pot fi urmate de eşec şi suferinţa psihologică. Numim acest tip de eşec criză de cuplu, simptomele fiind certuri frecvente, distanţare, dorinţa de a ieşi din familie. Dar criza de cuplu este totdeauna precedată de o criză individuală care necesită o intervenţie specializată psihoterapeutică pentru a creşte şansa optimizării vieţii de cuplu.

 

Clinica Psiharmony

Iaşi, Sos. Nicolina, Nr. 13, Bl. 938, Mezanin

www.cabinet-psihoterapie-psihologie-iasi.ro

0724.076.855