office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 35, Iunie 2016


Timp pentru visare
Importanța evaluărilor medicale la nou-născuți
Interviu: Dr. Török Barna, medic specialist ortoped, Centrul Medical Nova Vita
Ce mâncăm la serviciu ?
Psihoterapie şi psihosomatică
Agrişele, fructele vitalităţii
Teatru
Expo
Carte
Mănăstirea Buciumeni, un loc fără timp
Muzeul Etnografic al Moldovei

Psihoterapie şi psihosomatică

Autor: lector univ. doctor Monica Mihăilă, Clinica Psiharmony

Prin afecţiune psihosomatică înţelegem o problemă psihologică care generează simptome somatice, afecţiunile psihosomatice fiind psihice sau psihogene, fără substrat organic. Cu termenul de “psihosomatic” a început integrarea fizicului cu psihicul. De exemplu, în medicina actuală, astmul bronşic sau colita ulcerativă se consideră că au o componentă psihologică certă.

Psihosomatica se adresează terapiei afecţiunilor cu componentă psihologică importantă, cunoscând faptul că oamenii şi propriul lor stress produc 99% din boli, de la cele psihosomatice, la cancer. Corpul nostru eliberează diverse substanţe chimice, precum endorfinele, adrenalina, iar atunci când emoţiile sunt suprimate şi nu există o eliberare în exterior, tristeţea şi vina duc la un număr impresionant de boli. Este cunoscut faptul că factorii psihosociali influenţează disfuncţiile gastro-intestinale, respectiv refluxul gastro-esofagian, ulcerul peptic şi sindromul de colon iritabil, modelul biopsihosocial fiind un pas înainte în studiul acestor afecţiuni.

Utilitatea psihoterapiei este evidentă nu numai în terapia afecţiunilor psihosomatice, ci şi a afecţiunilor cronice organice, cu componente psihologice derivate care necesită atenţie. Fiecare afecţiune somatică se însoţeşte de simptomatologie psihologică. De exemplu, pacienţii cu diabet zaharat sunt în general trişti, au schimbări de dispoziţie, sentimente de mânie, stimă de sine scăzută. Factorii psihosociali afectează nivelul glicemiei indirect prin complianţa la tratament şi direct prin efecte neuroendocrine. La rândul său glicemia poate afecta starea emoţională, în această situaţie utilă fiind terapia cognitiv-comportamentală, care îmbunătăţeşte capacitatea de coping, complianţa la tratament şi controlul glicemiei. Tehnicile variazǎ de la şcoală la şcoală, cele mai cunoscute fiind tehnicile psihodinamice, cele din terapiile cognitive comportamentale, experenţiale, transa hipnotică, relaxarea, imageria dirijată.

În transa hipnotică sunt utile imageria locului preferat, tehnicile pentru creşterea stimei de sine, tehnica anxiometrului şi imageria ghidată în stare de transă, cu metafore direcţionate către afecţiunea somatică respectivă, cum sunt metaforele orientate intestinal în terapia colonului iritabil (metafora râului care curge, metafora metronomului), vizualizarea părţii bolnave a corpului (tehnică utilizată în terapia ulcerului duodenal), terapia părţilor (pentru tinitus), metafora călătorie cu pluta (în tratamentul hipertensiunii arteriale), metafora luminii albe (pentru promovarea generală a însănătoşirii) etc. Există la ora actuală protocoale terapeutice distincte pentru multe din afecţiunile psihosomatice, împreună cu imageria destinată controlului durerii.

În ultimii ani au apărut noi tehnici terapeutice utile în pihosomatică, terapia cognitiv-comportamentală câştigând serios teren în acest domeniu. Psihologii acordă o atenţie crescută cogniţiei distribuite, examinând nu doar psihismul individual, ci şi mediul fizic şi social.

Psihoterapia adresată tulburărilor psihosomatice este deosebit de utilă şi cu rezultate remarcabile în multe cazuri. Este necesar ca psihoterapeutul să deţină  o bună cunoaştere a funcţionării psihologice, dar şi fiziologice pentru a înţelege legăturile foarte strânse între cele două dimensiuni ale individului uman şi pentru a conştientiza pacientul cu privire la procesul dinamic de interacţiune reciprocă, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru fiecare caz.

 

Clinica Psiharmony

Iaşi, Sos. Nicolina, Nr. 13, Bl. 938, Mezanin

www.cabinet-psihoterapie-psihologie-iasi.ro

0724.076.855