Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/406-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Scăderea colesterolului prin modificarea stilului de viaţă
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 43, Februarie 2017


Mănăstirea Moisei
Scăderea colesterolului prin modificarea stilului de viaţă
Tratamentul obezitǎţii la copil şi adolescent

Scăderea colesterolului prin modificarea stilului de viaţă


Colesterol "rău" şi "bun"

•        LDL-colesterol - așa-numitul colesterol "rău",  contribuie la ateroscleroză prin depunerea plăcii în pereţii arterelor. În acest fel,  colesterolul LDL contribuie la boli de inimă, atac de cord şi accident vascular cerebral.

•        HDL-colesterol - aşa-numitul colesterol "bun",  ajută la eliminarea LDL din sânge. Nivelurile ridicate de HDL colesterol din sânge sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Există şi un alt tip de lipide numite trigliceride, un tip de grăsimi  care provin din alimentaţie. Acestea sunt stocate în celulele adipoase pentru a fi utilizate mai târziu, când este nevoie de un plus de energie. Ele contribuie la reducerea și rigidizarea arterelor și astfel creşte riscul de boli de inimă, atac de cord şi accident vascular cerebral.

 

Cine contribuie la creşterea LDL?

 

Responsabile sunt grăsimile saturate (din carnea roşie, grăsimea de pasăre, produse lactate, unele uleiuri vegetale, inclusiv ulei de cocos și ulei de palmier) şi grăsimile trans reprezentate de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentară de tip: fast food, snacks, chips, prăjituri, produse de patiserie, uleiuri rafinate şi dublu rafinate folosite la gătit, margarina şi alte produse.

 

Ce alimente scad colesterolul?

 

•        Alimentele bogate în fibre alimentare: legumele şi vegetalele verzi, fructele, cerealele integrale (ovaz, secară grâu etc), leguminoasele (fasole, linte, mazăre).

•        Grăsimile mononesaturate, cum ar fi avocado și uleiul de masline îmbunătăţesc nivelul colesterolului din sânge.

•        Fructele oleaginoase: migdale, nuci, alune, nuci pecan și fistic. Amintiți-vă că sunt bogate în calorii, aşa că trebuie limitată porţia (30g/zi)

•        Peştele conține acizi grași polinesaturati, care pot ajuta la sănătatea inimii - se  recomandă să mâncaţi 2-3 mese de peşte /săptămână.

 

Ce mai putem face?

•        Pierderea în greutate are un efect favorabil asupra riscului de boli de inimă prin reducerea nivelurilor de LDL-colesterol și trigliceride și creșterea HDL colesterol pentru oamenii care sunt supraponderali sau obezi. Un nutritionist vă poate ajuta să alegeţi cel mai bun mod de a scădea în greutate.

•        Creşterea activităţii  fizice poate ajuta la creşterea HDL, pierderea în greutate, îmbunătăţirea activităţii cardiovasculare. Orice activitate e mai bună decât nimic, dar trebuie să intre în rutina zilnică.

•        Evitarea alcoolului (consumul  duce la creşterea trigliceridelor)

•        Renunţarea la fumat (fumatul duce la creşterea HDL). Se pare că prin renunţarea la fumat în 12 luni, se înjumătăţeşte riscul de boli de inimă

•        Suplimentele de ulei de pește sunt adesea parte a tratamentului pentru scăderea trigliceridelor, dar şi suplimentele de omega 3 şi 6 vegetal

 

În concluzie, modificările în dietă şi activitatea fizică pot juca un rol important în scăderea nivelului de colesterol, astfel încât unele persoane pot reduce nevoia lor de medicamente hipocolesterolemiante sau să le evite în totalitate.