Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/22-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Sfaturi utile pentru destinaţii exotice!
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.9, februarie 2014


În luna lui februarie
Mǎnǎstirea Popǎuţi
Muzeul Maestrului Ion Irimescu
Palatul de pe dealul Cetǎţuii
În liniștea munților
Ioniţǎ Sandu Sturdza
Turist în Europa: Costa Brava
Roma - oraşul iubirii
Sfaturi utile pentru destinaţii exotice!
Destinaţie culinarǎ: Restaurant Rustic - Bellaria

Sfaturi utile pentru destinaţii exotice!

Pentru mulţi dintre noi, destinaţiile exotice devin tot mai atractive. Trebuie însǎ ca înainte de a pleca sǎ vǎ informaţi cât mai bine despre ţara pe care urmeazǎ sǎ o vizitaţi, sǎ lecturaţi impresiile altor turişti, postate pe site-urile de specialitate.  Noi vǎ propunem câteva stafuri care vǎ pot feri de o parte din probleme.  


1. Discutaţi cu medicul dumneavoastrǎ cu cel puţin 6 sǎptǎmâni înainte sǎ începeţi cǎlǎtoria efectiv.  Astfel, veţi avea timp pentru eventualele imunizǎri (vaccinari), sǎ vǎ procuraţi medicamentele necesare şi sǎ vǎ faceţi asigurarea medicalǎ. În funcţie de regiunea în care mergeţi, medicul vǎ poate face anumite recomandǎri, deoarece sunt zone cu probleme medicale speciale.

2. Pentru destinaţiile exotice care presupun sǎ cǎlǎtoriţi cu avionul, e bine sǎ purtaţi încǎlţǎminte confortabilǎ, pe care sǎ o puteţi încǎlţa şi descǎlţa cu uşurinţǎ. Va fi mai comod atât în avion, cât şi la punctele de control unde vi se poate cere sǎ vǎ descǎlţaţi.  Zborurile lungi predispun la apariţia trombozei venoase profunde, iar  specialiştii vǎ recomandǎ sǎ purtaţi ciorapi medicinali dacǎ zburaţi mai mult de 8 ore. De asemenea, la fiecare 20 de minute sǎ efectuaţi mişcǎri de flexie şi extensie a piciorului, sǎ beţi un pahar mare de apǎ la 2 ore şi sǎ evitaţi bǎuturile alcoolice şi cele pe bazǎ de cafeinǎ.

3. Ajunşi la destinaţie, consumaţi doar apǎ şi sucuri îmbuteliate pe care le cumpǎraţi şi le desfaceţi dumneavoastrǎ. În unele ţǎri exotice, pe care le puteţi alege ca destinaţie de cǎlǎtorie, nu este  apǎ curentǎ potabilǎ. Evitaţi sǎ vǎ spǎlǎţi pe faţǎ sau pe dinţi cu apa de la robinet, deoarece e posibil sǎ nu fie perfect dezinfectatǎ şi clorinatǎ. Consumaţi cuburi de gheaţǎ doar din apa a cǎrei provenienţǎ o cunoaşteţi.

4. Deşi poate pǎrea bizar, evitaţi consumul fructelor şi legumelor crude, nepreparate, a cǎrnii şi a fructelor de mare necorespunzǎtor gǎtite termic. Fructele trebuie spǎlate cu apǎ îmbuteliatǎ şi curǎţate de coajǎ. Nu cumpǎraţi astfel de produse de la vânzǎtorii ambulanţi, chiar dacǎ ofertele par de nerefuzat.

5. Înţepǎturile insectelor  pot fi o altǎ problemǎ. Folosiţi plase anti-insecte (în special de ţânţari) în ţǎrile endemice pentru malarie. În camera puteţi da cu spray antiinsecte, iar pe suprafaţa tegumentelor puteţi aplica creme sau loţiuni special concepute pentru a ţine insectele la distanţǎ. Purtaţi pantaloni lungi şi tricouri cu mânecǎ lungǎ, în special la lǎsarea serii. Hotelierii din numeroase ţǎri exotice înlocuiesc patul clasic cu un baldachin (patul cu o pânzǎ asemǎnǎtoare unui cort deasupra). Vǎ recomandǎm sǎ optaţi pentru o camerǎ cu un astfel de pat. În zonele endemice pentru boala Lyme trebuie sǎ fiţi prevǎzǎtori la infecţia cu cǎpuşi. Pot  fi luate din iarba înaltǎ, de pe pajişti sau din pǎduri.

6.  În zilele excesiv de cǎlduroase, rǎmâneţi în camera de hotel în jurul prânzului, deoarece, nefiind obisnuiţi cu temperaturile şi umiditatea exagerate, puteţi avea probleme. Utilizaţi o cremǎ protectoare pentru a preveni arsurile solare, purtaţi şepcuţe sau pǎlǎrii cu boruri largi şi ochelari de soare ori umbreluţe de soare.

7. În cazul în care aveţi astm bronşic, probleme respiratorii sau alergii trebuie sǎ evitaţi oraşele foarte poluate care vǎ înrǎutǎţesc boala şi care pot determina apariţia unor complicaţii greu de controlat terapeutic. Fiţi prevǎzǎtori şi luaţi cu dumneavoastrǎ medicaţia antialergicǎ şi antiastmaticǎ.