office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Articole Facebook


Sfaturi pentru articulații sănătoase
Dependenţa de telefon poate ruina copilăria
Consumaţi fructe cu coajă lemnoasă!
Păducelul – „doctorul“ inimii
Propolisul, cel mai puternic antiinfecţios natural
Primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România
Alimentul care îi ajută pe studenţi în sesiune
Consumaţi vişine şi cireşe!
Cum scăpăm de arsuri la stomac?
Senzația de foame îmbunătățește memoria
Metode endovasculare în tratamentul piciorului diabetic

Primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România


Vineri, 13 octombrie 2017, a avut loc în cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov o intervenție chirurgicală de transplant renal în cazul unui pacient cu vârsta de 55 de ani din Cluj, diabetic, care a primit un rinichi de la soția lui. Metoda folosită pentru prelevarea organului, în premieră pentru sistemul medical privat din România, a fost chirurgia robotică. Această metodă-minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci Si, a fost selectată pentru prelevarea organului întrucâtasigură o recuperare rapidă și traumatisme minime, donorul organului fiind cât mai puțin afectat. Intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes după 6 ore și a reunit o echipă multi-disciplinară formată dinmedici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști.
Transplantul realizat la Brașoveste cea de-a doua astfel de intervenție din cadrul ”Centrului de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha”, primul centru privat de transplant renal din România, primul transplant având loc în data de 1 decembrie 2016.
Echipa chirurgicală care a prelevat organul de la donator i-a avut în componență pe Prof. Dr. Christophe Iselin- Șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, Prof. Dr. Ioan Coman,Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, urologi din Cluj-Napoca șiasistent instrumentar Anca Jecan. Echipa care a realizat implantarea rinichiului a fost formată din Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Spitalul Sf. Constantin, Prof. Thierry Berney,Președintele Esot Organ Transplantation (Societatea Europeană de Transplant), Șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva, Dr. Dumitru Pocreață, medic primarchirurgie generală la Spitalul Sf. Constantin și asistent instrumentar Angela Cotoară. Anestezia a fost asigurată de Dr. Lucian Băilă, Dr. Sorin Pașcanu, medici primari ATI la Tg. Mureș cu asistența Prof. Eduardo Schiffer, Anestezistul Șef al Programului de Transplant Multiorgan Geneva.
În cadrul conferinței de presă organizate la finalul intervenției chirurgicale, Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant a declarat: „Transplantul presupune practic trei intervenții chirurgicale: operația de prelevare de la donorul viu, soția pacientului bolnav, realizată în cooperare de Prof. Iselin și Prof. Coman, apoi prepararea grefonului renal și în final implantarea la pacientul cu insuficiență renală, pe care am efectuat-o împreună cu domnul profesor Berney. [...] A mers totul bine, avantajul transplantului renal de la donorul viu este că durata de ischemie a rinichiului este foarte scurtă. Dacă la transplantul de la donor cadaveric rinichiul este poate la sute de kilometri distanță, echipa trebuie să îl aducă, sunt ore și ore în care rinichiul stă în afara corpului la temperatura de 4 grade, aici practic nu există timp de ischemie, în mai puțin de o oră rinichiul era deja implantat și introdus în circuitul sanguin” [...] Chiar înainte de a veni la conferința de presă am trecut pe la soția pacientului, cea care a donat rinichiul. Doamna se trezise deja, astfel că i-am dat vestea cea bună, că totul merge bine, rinichiul a început să funcționeze chiar de pe masa de operație”.
„A fost o mare plăcere să lucrez din nou aici alături de echipa de la Spitalul Sf. Constantin, pentru această operație de prelevare și transplant. Când folosești robotul pentru această operațiune, este avantajos pentru donator. Experiența din Geneva ne-a arătat că folosirea robotului ajută foarte mult la recuperare, comparativ cu alte metode cum ar fi cea laparoscopică. Așadar, suntem încântați că am putut oferi donatorului o recuperare portoperatorie mai ușoară”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, Prof. Dr. Christophe Iselin- Șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva.
Prof. Thierry Berney,Președintele Esot Organ Transplantation (Societatea Europeană de Transplant), Șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva a adăugat: „Sunt foarte fericit să mă aflu la Brașov pentru acest transplant, gândurile mele au plecat și către Prof. Gilles Mentha, mentorul meu și al dlui Dr. Moldovan, al cărui nume se regăsește în denumirea centrului de transplant de aici. Am primit un rinichi prelevat în stare excelentă de la echipa de urologi, care au folosit robotul daVinci. Rinichiul a fost implantat de Dr. Moldovan, eu doar l-am asistat. Operația a decurs foarte bine, rinichiul a funcționat imediat, în mai puțin de zece minute acesta producând deja urină. Sunt fericit că totul este în regulă iar pacienții de vor recupera repede și bine.”
www.spitalulsfconstantin.ro