office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 38, Septembrie 2016


Interviu: Cristi Iliuţă, somelier Little Texas
Un start de nota 10 la începerea școlii
Psoriazis: cauze și metode de tratament
CT – COMPUTER TOMOGRAFIA
Celulita – duşmanul multor femei
Adaptarea copilului la colectivitate
Paşaport către neuitare
Cȃnd ȋngerii pictează
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Un start de nota 10 la începerea școliiAutor:  Dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, Arcadia

Prima zi de școală este un moment important atât pentru părinți, cât și pentru copii.
În special pentru cei mai mici dintre elevi, prima zi de școală poate fi copleșitoare și stresantă. De aceea, este bine ca părinții să își pregătească copiii pentru acest nou început,
ajutându-i să capete încredere în sine și să primească cu entuziasm schimbările care vor avea loc în viața lor.
Iată decalogul unui start bun al activității școlare:

1. Realizați unconsult medical general al copilului
Evaluarea stării de sănătate a copilului este esențială înainte de începerea anului școlar, pentru a vă asigura că cei mici pot susține cu succes noul ritm.
O vizită la medicul de familie sau la medicul pediatru va identifica în mod corect eventualele probleme de sănătate. Medicul poate evalua dacă cel mic este apt pentru orele de sport și dacă tensiunea arterială este normală. Un consultoftalmologic va depista problemele legate de viciile de refracție, care trebuie corectate cât mai repede prin purtarea de ochelari.

2.
Nu uitați de vaccinări!
Începerea școlii înseamnă și intrarea copilului în colectivitate, ceea ce prezintă un dublu risc: fie ca el să transmită un posibil agent infecțios altor copii, fie ca el să contracteze cu mai mare ușurință viroze sau boli. În situații epidemiologice speciale este nevoie să știm precis dacă cel mic este protejat de boală prin vaccinare. Părinții care din diverse motive nu au reușit să-și vaccineze copii ar trebui să discute cu medicul pediatru despre posibilitatea și necesitatea de a o face acum.

3.Discutați cu medicii și profesorii despre problemele de sănătate ale copilului
Timp de cel puțin 4 - 5 ore/zi, cel mic va fi în grija profesorilor și, dacă este necesar, în grija cadrelor medicale ale școlii. De aceea, este esențial  să discutați cu cu aceștia despre eventualele alergii sau sensibilități ale copilului și să le comunicați care sunt opțiunile de tratament în caz de urgență.

4.Restabiliți orarul copiilor
În timpul vacanțelor, copiii au obiceiul să se culce și să se trezească mai târziu. Odată cu începerea anului școlar, copiii vor avea însă cu siguranță alt program. De aceea, este important să faceți această tranziție din timp și nu odată cu prima zi de școală, când copilul s-ar putea adapta mai greu.

5.Revizuiți materialele scolare
Rechizitele, manualele și culegerile reprezintă o necesitate și uneori implică timp și răbdare pentru a fi achizionate. Este important să revizuiți lista pe care o are copilul de la școală sau cea facută acasă, pentru a întampina primele zile de școală fără stres.

6. Înscrieți din timp copilul la activități extrașcolare
Un copil care abia a început școala poate prezenta tulburări de somn sau modificări ale dispoziției. Toate acestea sunt rezultatul impactului emoțional al acestei schimbări din viața lui. Construiți un program zilnic care să includă și activități extrașcolare și nu uitați de orele de joacă, pe care copiii le așteaptă cu bucurie.

7.Oferiți-vă sprijinul moral
Trecerea de la vacanță la programul încărcat de la școală poate să fie dificilă pentru copil. Aratați-I că sunteți acolo să îl susțineți și încurajați-l, mai ales dacă e prima lui zi de școală. Prezentați exclusiv aspectele pozitive care rezultă din această nouă etapă, fără pune presiune prin avertismente precum  „vei avea de învățat", „trebuie să înveți bine", „să iei premiu" ș.a.

8. Alegeți ghizodanul potrivit
Ghiozdanul trebuie să fie adaptat perfect înălțimii copilului, să țină cont de posibilitățile fizice ale acestuia, eventual chiar să fie înlocuit cu unul tip troller.

9. Faceți o rutină din micul dejun
Astfel, se evită gustările tentante și nesănătoase de la magazinul școlii.
Pachetul de acasă trebuie să asigure necesarul de proteine, dar și de vitamine; de aceea, e bine să conțină și un fruct proaspăt.

10. Acordați atenție igienei

Copilul  va fi încurajat să folosească toaleta școlii. Discutați cu acesta despre cum trebuie să o facă și instruiți-l să se spele foarte bine pe mâini, mai ales înainte de a lua o gustare.

 

Spitalul Arcadia, Policlinica Cicoarei

Iaşi, Str. Cicoarei, nr. 2

Centrul Medical Arcadia Sărărie

Iaşi, Str. Sǎrǎriei, nr. 38

Call Center: 0232.920

info@arcadiamedical.ro

www.arcadiamedical.ro