Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/173-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Vaccinarea călătorilor într-o lume în permanentă mişcare
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 22, Aprilie 2015


Embolizarea fibromului uterin
De Paști, cu lumină
Vaccinarea călătorilor într-o lume în permanentă mişcare
Diabetul gestaţional
În lumea sonetului
Tinerețe fără bătrȃnețe și viață fără de moarte
Frumuseţi de lângǎ noi: Poiana Narciselor
Invitaţie în Maroc: PAȘTE 2015

Vaccinarea călătorilor într-o lume în permanentă mişcare

 

 

Autor: Prof. Dr. Doina Azoicai, medic primar epidemiologie şi imunologie clinică, Clinica Medicover Iaşi

 


Dezvoltarea tehnologiei și a infrastructurii de transport (avioane cu reacţie, linii de zbor low-cost și aeroporturi moderne) au făcut călătoriile mult mai accesibile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 500.000 persoane se află în avion în fiecare moment.


Vaccinarea este o metodă extrem de eficace pentru prevenirea unor boli infecţioase, aducând beneficii atât individului cât și comunităţii. Vaccinurile sunt preparate biologice din ce în ce mai sigure, iar reacţiile adverse grave, secundare vaccinării, sunt în prezent rare. Vaccinarea călătorilor are mai multe scopuri:protejează individul care intră într-un teritoriu cu risc epidemiologic dar poate proteja și populaţia locală faţă de unele boli grave, sau cu risc de extindere rapidă, care pot fi importate. Înaintea călătoriei (4-8 săptămâni) este necesară informarea asupra riscurilor privind bolile ce pot fi contactate şi cunoașterea precauţiilor ce trebuie urmate. Riscurile sunt dependente de: vârstă, status vaccinal, starea de sănătate, intinerarul/durata călătoriei, contextul epidemiologic al zonei de reședinţă sau a celor de tranzit, motivul călătoriei (turism, în scop profesional, procesiune religioasă etc). Specialistul în medicina călătoriilor stabilește necesitatea protecţiei speciale, indicaţia de vaccinare și/sau de chimioprofilaxie (10-14 zile), calendarul special de vaccinare în funcţie de vârstă, statusul personanei și zona în care persoana va tranzita/staţiona şi recomandări privind protecţia nespecifică. Aceste imunizări efectuate cu ocazia călătoriilor sunt consemnate în Carnetul de Vaccinări Internaţionale(carnetul galben) care este valabil în orice zonă a lumii.


Febra galbenă, una din cele mai frecvente boli preventibile prin vaccinare, este o febră hemoragică virală, transmisă de ţânţari, prezentă în Africa sub-sahariană şi America de Sud (zone locuite de peste 500 milioane de oameni şi în care circulă anual 3 milioane călători). Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anulal se înregistrează peste 200.000 cazuri şi 30.000 decese datorită febrei galbene, iar cele mai multe (90%) sunt în Africa. Vaccinarea intră în categoria de obligativitate şi se efectuează numai în centre de vaccinare recunoscute de către OMS (siguranţa manevrării corecte a preparatului). Într-o lume în permanentă mișcare riscul răspândirii bolilor infecţioase este extrem de important (vezi gripa  AH1N1;  Ebola, infecţia cu coronavirusuri – SARS sau varianta nouă). Recomandările sunt stabilite prin Reglementări Internaţionale și trebuie respectate. Medicul specialist în medicina călătoriilor și Centrele de Vaccinare Internaţională au responsabilitatea acordată de OMS pentru o bună monitorizare a măsurilor de prevenţie specifică și a chimioprofilaxiei.


 

Clinica Medicover

Iaşi, Str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 17,

Tel. Recepţie: 0232 219 977/78/79