office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 79, Februarie 2020


Noul coronavirus (Covid-19) – măsuri generale de prevenție
Alergie, intoleranţǎ sau iritaţie?
Traista ciobanului

Alergie, intoleranţǎ sau iritaţie?

Autor: Dr.  Madeleine Nechifor, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţa în dermatologie estetică şi chirurgicală

 

Vedem zilnic la consultaţie pacienţi, deopotrivă bărbaţi şi femei, cu aşa-zise “alergii“ misterioase, multiple, după ce au ingerat alimente nesănătoase, prea mult procesate, cu fel de fel de adaosuri chimice, suplimente nutritive "naturale" sau pacienţi care aplică pe piele produse cosmetice sau «leacuri băbeşti» dubioase.

 

Termenul de «alergie» este folosit abuziv pentru orice manifestare pe piele, pacienţii necunoscând diferenţa între acestea. Manifestarile iniţiale pot fi asemănătoare şi chiar maladii dermatologice serioase, fără nicio legătură cu aceasta, sunt tratate şi etichetate de cǎtre medici din alte specialităţi decât dermatologia, ca fiind alergii. Adevărul este că majoritatea manifestărilor uşoare, trecătoare sunt iritaţii sau intoleranţe şi foarte multe se vindecă la simpla oprire a agentului declanşator sau cu tratament dermatologic lejer.

 

Această abundenţă de produse din jurul nostru nu respectă standardele necesare şi acţionează asupra pielii noastre prin caracteristici nedorite: pH prea mic sau prea mare (sunt prea acide sau prea alcaline), concentraţie necontrolată a substanţelor active, sunt prea detergente adică «usucă» prea tare pielea prin îndepărtarea filmului normal de grăsimi al acesteia şi creează condiţiile de fragilitate cutanată pentru instalarea altor neplăceri (eczema uscată, accelerarea procesului de îmbătrânire, dermita de contact iritativă). Nu vă lăsaţi înşelaţi de afirmaţia "testat dermatologic", în realitate foarte puţine sunt studiate şi le găsiţi în categoria "dermatocosmetice " în farmacii.

 

Bineînţeles că există în practică multe alergii cutanate, dar criteriile de diagnostic clinic şi de laborator sunt specifice şi o primă măsură este întotdeauna oprirea agentului declanşator. Din aceste considerente, fiţi prudenţi la ce produse folosiţi, din ce sursă provin şi mai ales feriţi copiii şi bătrânii, care au pielea mai fragilă, de produse dubioase!

 

Nu vǎ trataţi acasǎ cu creme cortizonice înainte de a veni la consultaţie pentru cǎ acestea vor masca simptomele şi medicul nu va putea pune un diagnostic corect.

 

Vă așteptăm la cabinetul nostru din strada Primǎverii (Policlinica Industrială) pentru a vă pune la dispoziție opțiuni de diagnostic și tratament pentru toate problemele estetice sau medicale care pot afecta pielea.

 

0745.604.935 | nmadeleine2001@yahoo.com | www.madeleine-nechifor.ro