office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 49, August 2017


Revista Branché, august 2017
Interviu: Liviu Huţanu, preşedinte Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor
Alergiile și aerul condiţionat
Consumaţi nuci şi seminţe hidratate!
Cuvinte care dărâmă sau construiesc o relaţie
6 semne că partenerul te înșeală pe Facebook
Proprietăţile nutritive ale zmeurei
Mănăstirea Bârnova

Alergiile și aerul condiţionat

 

Dr. Irina Alexandru, Medic Specialist Alergologie și imunologie clinică

 

Confortul oferit de aerul condiţionat vine cu un preţ pentru anumite persoane - mai multe simptome de alergie și mai severe. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea sistemelor de aer condiţionat funcţionează într-un mediu închis. Restricţia fluxului de aer din exterior înseamnă că toţi contaminanţii din aer sunt recirculaţi continuu, iar în cazul în care aceștia includ alergene, există repercusiuni asupra persoanelor care suferă de alergii. 

 

Contaminanţii găsiţi în aerul din interior includ:  fibre sintetice din covoare și piese de mobilier, produse chimice, produse de curăţare și de îngrijire personală, gaze produse de încălzitoare de apă și aparate de gătit, fumul produs de combustibili, inclusiv produsele din tutun, părul de animale de companie și acarienii de praf, mucegaiul format în instalaţii, contaminanţi introduși din aerul exterior aici incluzând și polenul.

 

Aerul răcoros produs de instalaţiile de climatizare este transportat prin conducte de aer, uneori amplasate în mansarde și pereţi unde poate apărea condens. Aceasta creează un mediu ideal pentru producerea mucegaiului, un principal alergen.

 

Pentru persoanele care suferă de alergii, sistemele  de aer condiţionat pot determina sau exacerba o varietate de simptome, inclusiv iritarea ochilor, nasului și gâtului, congestie respiratorie și dificultăţi de respiraţie, ameţeli, dureri de cap și oboseală.

 

Reducerea efectelor aerului condiţionat asupra alergiilor

 

Una dintre cele mai eficiente măsuri disponibile pentru combaterea efectelor este curăţarea filtrelor și conductelor. Conductele de aer  trebuie inspectate și curăţate pentru a elimina contaminanţii și pentru a reduce riscul de recontaminare. Sistemul de aer condiţionat utilizează filtre de aer care sunt proiectate pentru a filtra aerul din interior.

 

Filtrele de aer variază în funcţie de eficienţă și de preţ. La capătul inferior al spectrului de eficienţă sunt filtrele din fibră de sticlă și din poliester, care sunt ieftine, dar nu asigură o filtrare suficientă pentru persoanele alergice.

 

Filtrele electrostatice sunt mai eficiente și generează o sarcină electrică care atrage contaminanţi din aer spre materialul de filtrare.

Filtrele de aer condiţionat trebuie curăţate în mod regulat. Ele pot fi curăţate chiar cu apă de la robinet și uscate bine înainte de a le monta înapoi. Pentru persoanele alergice sunt adesea recomandate filtre cu eficienţă ridicată pentru particule (filtre HEPA -  high efficiency particulate air). Au o eficienţă de îndepărtare a particulelor de 99,97%  chiar și pentru contaminanţi cu dimensiuni mici de 0,3 microni.

 

Filtrele bune și curăţarea în mod regulat pot ajuta foarte mult, dar pentru alergiile severe este posibil să fie necesare precauţii suplimentare. Curăţarea cu lumina ultravioletă și purificatoarele de aer sunt opţiuni de luat in considerare.

 

www.ominiclinic.ro | 0731 4 OMINI (66 464)

Str. Grigore Ureche, nr.2, bl.6 Martie Iaşi