office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 77, Decembrie 2019


10 principii generale ale tratamentului cu antibiotic la copii
Blefaroplastia nechirurgicală

10 principii generale ale tratamentului cu antibiotic la copii

Dr. Andrada Druică, medic specialist Pediatrie, ARCADIA

 

Antibioticele sunt substanțe care acționează asupra germenilor patogeni. Intensitatea acțiunii unui antibiotic depinde de concentrația minimă inhibitorie și de concentrația minimă bactericidă. Fiecare antibiotic are un spectru de activitate (tipul de germeni asupra cărora acționează).


Antibioterapia reprezintă tratamentul ce utilizează medicamente de tip antibiotic și este indicată în cazul infecțiilor sau suprainfecțiilor determinate de bacterii.


Pentru managementul corect al tratamentului la copii și pentru prevenirea rezistenței la antibiotice, este bine să ținem seama de următoarele reguli.

 

 1. Antibioticele se administrează numai la recomandarea medicului.

 

 2. Antibioticele nu tratează doar infecțiile, ci pot afecta și microbiota pacientului; ele trebuie utilizate în mod corespunzător și cu indicație precisă. Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare permanentă atunci când vorbim despre asigurarea unui tratament eficient al infecțiilor.

 

 3. Medicul va lua întotdeauna în calcul documentarea infecțiilor pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

 

4.Ori de câte ori este posibil, se va încerca obținerea probelor pentru examinareamicrobiologică înainte de începerea tratamentului antibiotic.

 

 5. În multe situații, antibioticele sunt administrate empiric, fără cunoașterea agentului etiologic implicat și a sensibilității/rezistenței acestuia la antibiotice. Se recomandă selectarea antibioticului cu cel mai îngust spectru antibacterian, pentru a preveni rezistența bacteriană și reacțiile adverse.

 

 6. Antibioticul nu reprezintă o soluție-minune pentru orice afecțiune a copilului. Dimpotrivă, consecințele negative, atunci când este administrat fără recomandarea medicului, nu sunt de neglijat.

 

7. Nici atitudinea de respingere totală a administrării antibioticului, trecând peste recomandarea medicului, nu este de încurajat. În unele situații, tratamentul cu antibiotice este necesar.

 

 8. Nu vă luați precauții de genul reducerii dozei de antibiotic recomandate de medic copilului dumneavoastră sau de administrare a unui antibiotic înainte ca cel mic să fie consultat de către un medic și/sau a se recolta probe biologice.

 

 9. Calea de administrare a antibioticului depinde de tipul afecțiunii, de vârsta, greutatea și particularitățile copilului și va fi recomandată de medic.

 

 10.  Nu întrerupeți tratamentul la ameliorarea simptomelor, fără recomandarea medicului.

 

În funcție de afecțiunea fiecărui copil, de particularitățile acestuia și de mecanismul de acțiune al diverselor tipuri de antibiotic, medicul este singurul în măsură să prescrie sau nu acest tip de tratament. El este cel care va verifica întotdeauna statusul alergic al unui pacient înaintea prescrierii unui antibiotic. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de Call Center Arcadia – 0232 920.