office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Articole Facebook


Sfaturi pentru articulații sănătoase
Dependenţa de telefon poate ruina copilăria
Consumaţi fructe cu coajă lemnoasă!
Păducelul – „doctorul“ inimii
Propolisul, cel mai puternic antiinfecţios natural
Primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România
Alimentul care îi ajută pe studenţi în sesiune
Consumaţi vişine şi cireşe!
Cum scăpăm de arsuri la stomac?
Senzația de foame îmbunătățește memoria
Metode endovasculare în tratamentul piciorului diabetic

Sfaturi pentru articulații sănătoase

 

Autor: Fiziokinetoterapeut Alexandra Amitroae, Work Tape Medical

 

Articulaţiile sunt constituite din totalitatea elementelor anatomice prin care două sau mai multe oase se unesc între ele și sunt reprezentate de formațiuni conjunctive și musculare.  Fiind de diferite marimi, forme şi varietăţi, toate au ceva în comun: sunt susceptibile deteriorării și dezvoltării bolilor articulare.

 

Fiecare persoană ar trebuie să se preocupe de sănătatea articulațiilor indiferent dacă se simt bine și nu resimt nici un discomfort sau dacă deja prezintă o afecțiune articulară. Cu toate ca puterea de regenerare a organismului este uimitoare, articulațiile sunt mecanisme deosebit de fragile. Odată ce cartilajele se erodează, acestea nu mai pot fi refăcute. Subțierea cartilajelor contribuie în timp la apariția osteoartitei, cunoscută și sub numele de artrită degenerativă, o boală ce se manifestă prin umflarea sau iritarea articulațiilor, însoțită de dureri, rigiditate și limitarea mișcărilor.

 

Printre factorii ce contribuie la apariția problemelor articulare se numară: înaintarea în vârstă (cartilajele se subțiază în timp), accidentările, chiar și cele aparent ușoare, inflamațiile, greutatea în exces și pierderea masei musculare. Pentru a păstra sănătatea articulațiilor, ține cont de următoarele recomandări:

 

1. Menține-te în formă

 

Mușchii puternici ajută la menținerea stabilității încheieturii. Cu cât mușchii corpului sunt într-o formă mai bună, cu atât scade riscul unei accidentări. În plus, mușchii din jurul încheieturilor absorb șocul și contribuie la răspândirea acestuia asupra întregii suprafețe a încheieturii, susține dr. Laith M. Jazrawi, șeful diviziei de medicină sportivă al spitalului pentru probleme ale articulațiilor din cadrul din Universității din New York.

 

2. Păstrează o greutate optimă

 

Cu cât greutatea depășește limitele recomandate, cu atât presiunea pusă asupra articulațiilor este mai mare. Spre exemplu, în timpul mersului fiecare genunchi susține o forță echivalentă cu trei pana la șase ori greutatea corpului. Obezitatea reprezinta unul dintre factorii de risc în apariția osteoartritei în genunchi și solduri. Potrivit unei cercetări, 27% dintre cazurile de înlocuire a șoldului și 69% dintre cele de înlocuire a genunchiului ar putea fi atribuite obezității.

 

3. Atenție la poziția corpului

 

O atenție deosebită trebuie acordată poziției corpului atunci când ridici sau cari ceva. Spre exemplu, rucsacul trebuie cărat pe ambii umeri, și nu doar pe unul, astfel încat greutatea lui să fie distribuită în mod egal asupra articulațiilor. Atunci când ridici un obiect greu, folosește-te de mușchii principali ai corpului, flexând genunchii mai degrabă decât încordând doar mușchii spatelui.

 

4. Evită accidentările și activitățile ce îti pot dăuna

 

5. Învață care îti sunt limitele și ține cont de ele

 

Pentru a proteja articulațiile dându-le timp să se obisnuiasca, specialiștii recomandă creșterea intensității activității exercițiului fizic cu cel mult 10% pe săptămână.

 

6. Execută corect mișcările

 

7. Aplică comprese reci sau comprese cu gheață pe încheieturile dureroase

 

8. Apelează la un medic când te confrunți cu dureri constante

 

9. Bucură-te de o alimentație variată

 

Nu putem vorbi despre o dietă care să asigure prevenția apariției artritei, însă o alimentație corespunzatoare te poate ajuta să îți păstrezi greutatea potrivită și îți oferă substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos. O dietă corectă trebuie să se bazeze pe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Nu trebuie însa uitate cărnurile slabe, peștele, fasolea, ouăle și nucile. Evită grăsimile saturate, grăsimile trans, sarea și zahărul.

 

Studiile arată că acizii grasi omega 3, ce se găsesc în pește precum ton ori somon, ajută la reducerea simptomelor asociate cu durerile articulare și diminuează inflamațiile acestora. De asemenea, vitamina D pare să aibă efect antiinflamator protejându-ți încheieturile. Aceasta se găsește în pește, cereale și lactate.

 

10. Evită alcoolul şi ţigările

 

Studiile arată că fumătorii sunt de două ori mai predișpusi să facă atrita reumatoidă decat non-fumătorii, iar, potrivit ȘScolii de Medicină Harvard, alcoolul este unul dintre factorii declanșatori ai gutei la persoanele predispuse la apariția acestui tip de artrită.

 

La WorkTape Medical vă poate evalua un fiziokinetoterapeut cu experiență ce vă va spune dacă există o problemă sau nu și vă va recomanda ce să faceți mai departe.

 

www.worktape.ro