office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.51, Octombrie 2017


Implantul mamar vs. ridicarea sânilor
Cum ne îngrijim pielea în sezonul rece?
Şi ce dacă sunt obez?
4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”
Tratamentul bronşitelor la copii
Interviu: Dr. Andreea Ciubotaru

Tratamentul bronşitelor la copii


Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ   

 

Tratamentul începe cu un repaus alimentar absolut, încă de la debutul bolii, folosind, timp de cinci zile, numai lichide calde, cu ceaiuri şi sucuri de legume (câte 500 ml pe zi), în care predomină morcov, varza albă, sfecla roşie şi telina. O altă reţetă de sucuri conţine 2-3 morcovi, 2-3 mere, o portocală, lămâie, o lingură de miere de albine şi 150-200 ml apă. Se mai utilizează un amestec din suc de hrean şi suc de ridichi negre din care se beau câte două linguri de patru ori pe zi.

 

După repausul alimentar se introduc în consumul zilnic cât mai multe legume (salată, varză, morcov, ţelina, sfecla roşie, pătrunjel, ridiche neagră, tomate, ceapă verde şi usturoi), precum şi suc din fructe proaspete (200-300 g), preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale şi lămâi, care sunt importante surse de vitamine, săruri minerale şi acizi organici. Adaosul de zeamă de lămâie fluidifică şi elimină sputa. Merită o atenţie deosebită vitaminele, în special C, care influenţează favorabil rezistenţa de infecţii, sporesc capacitatea de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate, cu acţiune directă în producerea de leucocite în măduva spinării roşie şi în creşterea puterii fagocitare.

 

Zilnic se vor bea două-trei căni cu lapte fierbinte, în care se pun câte 50 g miere de albine, iar dimineaţa se bea o cană cu lapte în care se fierb frunze de pătrunjel şi câtevă picături suc de usturoi pentru activarea expectoraţiei.

 

În continuare este indicat un regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, cu o zi-două pe săptămână cura de fructe proaspete. Cojile de mere nu se aruncă, ci se prepară sub formă de decoct. Înainte de culcare se bea o cană cu decoct din trei mere, în care s-a pus o ceapă tăiată felii subţiri şi fierte 20 de minute într-un litru de apă.

 

În fiecare zi se va consuma un sirop preparat din două cepe roşii cu coajă, tăiate felii, care se fierb 10 minute într-un litru de apă cu 100 g zahăr; se strecoară şi se bea întreaga cantitate, fracţionată în mai multe reprize.

 

Bolnavul va locui într-o încăpere bine aerisită şi umidificată, cu două prosoape muiate în apă caldă şi întinse pe scaune sau pe calorifer.

 

Dimineaţa şi seara va face exerciţii de respiraţie controlată timp de 3-5 minute. În cursul zilei va ţine la nas o batistă impregnată cu esenţă de lavandă. În zilele de vară se va face câte o baie de soare. Seara se pune o compresă caldă pe piept cu un prosop muiat în apă fierbinte cu puţin oţet care se ţine timp de 20-30 de minute. Urmeaza o baie generală caldă la 39 de grade timp de 10-15 minute.

 

 

www.farmacia-verde.ro