office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 42, Ianuarie 2017


Entorsele
Urticaria la frig
Cum sǎ începem o dietǎ
Farmacia verde: Bradul
Cum să previi un infarct pe timpul iernii?
Rozmarinul, cel mai bun tonic natural
Gripa, o boală extrem de contagioasă
Busuiocul

Busuiocul

Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milică

 

Proprietăţi terapeutice: stomahice, carminative, anticolitice, antispastice, emetice (contra greţurilor), stimulente în digestie şi anorexie, uşor laxative, vermifuge;  pectorale, expectorante, antitusive; tonifiante ale sistemului nervos, calmante, uşor tranchilizante; diuretice, galactogoge (stimuleazǎ secreţia laptelui); antiinflamatoare, antimicrobiene, antifungice, bactericide, antiseptice, cicatrizante; aperitive, eupeptice, reconfortante.

 

Acţiuni specifice:

▪boli ale aparatului respirator: tuse convulsivă, guturai, gripă, răceli, procese inflamatoare ale căilor respiratorii, bronşita acută şi cronică, astm bronşic, angină;


 ▪boli ale aparatului digestiv: colita de fermentaţie, enterocolita, crampe la stomac, ulcer gastric, tulburări gastro-intestinale, fortificarea stomacului, dispepsii nevrotice, vomă, meteorism (balonări intestinale), diaree, dizenterie sau constipaţie rebelă, anorexie, helmintiază (viermi intestinali), intoxicaţii cu venin;


▪boli cardiovasculare: insuficienţa cardiacă cu edeme, angina pectorală, hipertensiune;

 

▪boli reno-genitale: infecţii urinare, excitant al urinǎrii şi al menstrelor, blenoragie, dureri menstruale, rǎceala tractului renal şi genital;

 

▪boli ale gâtului şi gurii: rǎguşealǎ, amigdalitǎ, afte, inflamaţiile gingiilor;

 

▪stimularea lactaţiei la femei;

 

▪boli ale sistemului nervos cenfral: cefalee (dureri de cap), ameţeli (vertij), angoase, migrene nevrotice, melancolie, astenie, stǎri depresive, insomnii, tonifierea nervilor, epilepsie (tratament aplicat încǎ din secolul XVII);

 

▪rinita şi inflamaţii ale ochilor şi urechilor;

 

▪afecţiuni dermatice: rǎni externe cu puroi, tǎieturi, negi, prurit, seboree.

 

Forme de utilizare

 

Uz intern

 

▪Infuzie din 1 lingurǎ herba uscatǎ şi mǎrunţitǎ la 200 ml de apa clocotitǎ; se acoperǎ vasul şi se lasǎ sǎ infuzeze 10 minute, se strecoarǎ şi se beau 2 ceaiuri cǎlduţe pe zi, prin înghiţituri rare, dupǎ mesele principale, obligatoriu un ceai searǎ la culcare. Are efecte în disfuncţii stomacale, insomnii, nervozitate, migrene, angina pectoralǎ. În colitele de fermentaţie, colici intestinali şi balonǎri ceaiul nu se îndulceşte cu zahǎr, ci cu zaharina şi ciclamat de sodiu sau se bea neîndulcit.

 

▪Infuzie dintr-un amestec de busuioc, cimbru, anason şi ienupǎr; se beau 3 ceaiuri pe zi împreunǎ cu o lingura de miere, având efecte contra tusei.

 

▪Decoct din 1 pumn de herba uscatǎ şi mǎrunţitǎ la 250 ml de apǎ rece; se fierbe 2 minute, se infuzeazǎ 5 minute, se strecoarǎ şi se beau 2 ceaiuri pe zi, ca stimulent al secreţiei glandelor mamare la femeile care alapteazǎ.

 

▪Decoct din seminţe: 1 lingurǎ la 500 ml de apǎ rece; se fierbe 5 minute, se infuzeazǎ 10 minute, se strecoarǎ şi se bea toatǎ cantitatea în cursul zilei. Fiind un mucilagiu emolient, se utilizeazǎ pentru a combate unele boli reno-genitale (nefrite, blenoragie, leucoree, catare urinare).

 

▪Sirop de busuioc preparat din 75 g de herba la 1 litru de apǎ. Are aromǎ suavǎ şi a fost recomandat încǎ din antichitate de Plinius Cel Bǎtrân pentru efectele favorabile asupra tubului digestiv, fiind un bun dezinfectant la nivelul intestinelor.

 

▪Macerat de busuioc în vin alb timp de 3 zile, amestecat în cantitate egalǎ cu ulei de mǎsline sau floarea soarelui şi îndulcit cu zahǎr. Are efecte în combaterea constipaţiilor rebele.

 

▪Suc din herba proaspatǎ consumat intern (20-30 g/zi) de cǎtre bolnavii cu starin de vomǎ.

 

▪Esenţa de busuioc luatǎ câte 5-6 picǎturi adǎugate în lapte, ceai sau puse pe o bucatǎ de zahǎr cubic, având rol contra spasmelor gastrice, durerilor de cap de origine atonǎ digestivǎ şi contra nevrozelor atonice.

 

 

Uz extern

 

▪Decoct concentrat din 2 linguri herba uscatǎ la 250 ml de apǎ rece; se fierbe 5 minute, se infuzeazǎ acoperit 10 minute, se strecoarǎ şi se foloseşte ca apǎ de gurǎ sau gargarisme contra leziunilor buco-erozive, afte, faringite, angine şi toxidermie buloasǎ post-medicamentoasǎ.

 

▪Suc din herba proaspatǎ care se picurǎ în urechi pentru a combate congestionarea internǎ sau se aplica pe leziunile verucoase (negi, papiloame), repetând tratamentul pânǎ la dispariţia lor.

 

▪Bǎi de mâini şi picioare cu decoct din 1-2 pumni de herba proaspatǎ la 1 litru de apǎ rece; se fierbe 10 minute, se infuzeazǎ, acoperit, 5 minute, se strecoarǎ şi se foloseşte în bǎi de mâini şi de picioare (de 1-2 ori pe sǎptǎmânǎ). Are efecte tonice şi revigorante, calmante în caz de ameţeli, dureri de cap, migrene, dispepsii pe fond nervos şi anorexie (lipsa poftei de mâncare) la copii.

 

▪Pulbere din herba uscatǎ şi mǎcinatǎ fin, care se pune pe jǎratec pentru a inspira fumul pe nas, în scopul combaterii guturaiului.

 

▪Cataplasme din frunze proaspete zdrobite, aplicate pe rǎni deschise, ulceraţii cronice, leziuni infectate, favonizând vindecarea lor. Se mai folosesc la frecarea cu frunze proaspete a locurilor înţepate de insecte (albine, viespi, ţânţari), reducând mâncǎrimea pielii şi prevenind infecţiile provocate prin scǎrpinat. Se aplicǎ pe frunte în cazul durerilor de cap.

 

▪Alifie de busuioc din 20 g de herba uscatǎ şi mǎcinatǎ fin, amestecatǎ cu 30 g de cearǎ albǎ, 30 g de seu de oaie, 30 g de terebentinǎ, 60 g de colofoniu şi 90 g de unturǎ de porc. Se pun la foc slab pânǎ se topesc şi se amestecǎ continuu, pânǎ la rǎcirea unguentului, dupǎ care se toarnǎ în cutii din plastic. Se foloseşte la tratarea rǎnilor cu puroi, buze crǎpate, câlcâie crǎpate, sfârcul crǎpat al sânilor, scabie, ulceraţii infectate şi cheratodermii palmo-plantare (îngroşarea pielii pe palme şi tǎlpi).

 

▪Aghiazma din herba proaspatǎ sau uscatǎ de busuioc, utilizatǎ frecvent, atribuindu-i-se proprietǎţi sacre, în ritualul bisericesc, mai ales la sǎrbǎtorile de iarnǎ.

 

Farmacia Verde,

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicinǎ Veterinarǎ “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

0232. 407.468 │0744.650.569 │www.farmacia-verde.ro