office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 58, Mai 2018


Recuperarea în Boala Parkinson
Criza adolescenţei
Paraziții intestinali la copii
Cum folosim cicoarea în uz intern
Importanța jocului și a jucăriilor pentru copil
Postul a dublat capacitatea de regenerare a celulelor stem din intestin
Interviu: Gabriela Petrea (părinte), APCA Botoșani
Corneea umană artificială a fost realizată în premieră cu o imprimantă 3D
Soluţii pentru un prânz sănătos, saţios şi echilibrat
Inovaţie medicală a cercetătorilor: o valvă artificială a inimii care creşte şi se regenerează singură, având potenţialul de a salva nenumărate vieţi

Cum folosim cicoarea în uz intern

 

▪ Infuzie din 1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi pentru combaterea durerilor de stomac, boli de ficat, dureri reumatice, febra şi ca depurativ.

 

▪ Decoct din 2 linguriţe de rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea călduţ, fracţionat în 3 reprize, înainte de mesele principale, pentru stimularea funcţiilor ficatului şi rinichilor şi pentru acţiunea laxativă în combaterea constipaţiei.

 

▪ Decoct din amestec, în părţi egale, de rădăcini de cicoare şi de brusture şi herba de trei-fraţi-pătaţi în 200 ml de apă; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute şi se bea, fracţionat în 3 reprize pe zi, în furunculoză şi acnee.

 

▪ Macerat din 20 g de flori uscate şi măruntiţe la 1 litru de vin aib; se lasă în sticla închisă timp de 8-10 zile, se îndulceşte după gust şi se beau câte 1-2 păhărele pentru alinarea durerilor de cap şi de stomac.

 

▪ Sirop din suc obţinut prin presarea frunzelor proaspete de cicoare amestecate cu zahăr în părţi egale. Se fierbe la foc lent până când scade la consistenţa de sirop. Se recomandă la copii şi sugari câte 2-4 linguriţe, dimineaţa pe nemâncate, având rol laxativ şi depurativ.

 

▪ Suc proaspăt din frunze (30-50 g/zi) pentru a combate bolile de piele la copii şi curăţirea sângelui.

 

▪ Suc terapeutic din amestec de frunze de cicoare, creson, salată verde şi păpădie, în părţi egale, din care se consumă 60-120 g pe zi ca tonifiant, depurativ şi remineralizant.

 

▪ Frunze uscate şi măcinate (5 g) ţinute sub limbă timp de 5 minute, după care se înghit cu miere de albine.

 

▪ Pulbere din rădăcini cu acţiune laxativă şi purgativă.

 

▪ Rădăcini proaspete (200-300 g) fierte şi amestecate cu ulei; se consumă zilnic de către bolnavii de diabet.

 

▪ Salată din frunze crude, consumate la începutul mesei sau amestecate cu alte verdeţuri (lactuca, spanac, urzici, păpădie) în supe şi ciorbe sau în omlete, mâncăruri de orez sau cartofi prăjiţi, în timpul curelor de dezintoxicare din primavară.       

 

Sursa: www.farmacia-verde.ro