office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 73, August 2019


Consult prenatal cu medicul neonatolog
Laptele de capră – 10 beneficii pentru sănătate dovedite ştiinţific
3 expresii care îi fac rău copilului tău!
„Examenul” de intrare la gradiniță

Consult prenatal cu medicul neonatolog

Autori: Dr. Kövecsi Diána Petra, Dr. Bunea Maria

 

Consultația prenatală reprezintă un element major în diminuarea riscului matern și fetal și în identificarea unei sarcini cu un risc crescut. Femeile însărcinate care nu s-au prezentat la nicio consultație înainte de naștere au un risc de mortalitate de 5 ori mai mare decât media.


Gravida se adresează medicului de familie și medicului obstetrician, care o direcționează și spre alte consulturi de specialitate pentru o urmărire integrată. Se folosește protocolul pentru urmărirea femeilor însărcinate și a lăuzelor, aprobat de Ministerul Sănătații și distribuit tuturor medicilor de familie și medicilor de specialitate, care prevede toate examenele necesare și vârsta de gestație la care trebuie efectuate. (Ordinul nr. 1982/2008 pentru modificarea Ordinului nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuării consultaţiei prenatale şi a consultaţiei postnatale, Carnetului gravidei şi Anexei pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei).


Consultația prenatală cu medicul neonatolog se realizează în ultimul trimestru de sarcină, cu maxim o lună înainte de data probabilă a nașterii având drept scop depistarea factorilor de risc, pentru a preveni complicațiile neonatale. În cadrul acestei întâlniri gravidele au ocazia să afle ce se întâmplă cu nou-născutul în momentul nașterii, care sunt testele și intervențiile standard care se fac în maternitate și primesc indicații speciale în alăptare și în îngrijirea nou-născutului.


            Punctele importante ale unei consultații prenatale cu medicul neonatolog în maternitate privată:

 • Antecedentele importante ale istoricului matern și perinatal: afecțiuni ereditare, afecțiuni cronice materne, screeningul infecțiilor în sarcină, complicații ale sarcinii, medicație, tutun, alcool, consumul altor substanțe toxice, testări fetale, factori sociali.
 • Măsurile de securitate la naștere privind mama și nou născutul (aspectul intim, familial, igienico-sanitar și de identificare) - ce poate conferi siguranță și relaxare pentru momentul crucial al nașterii.
 • Informarea gravidei privind evaluarea nou-născutului în sala de nașteri: îngrijirile de rutină, măsurile de reanimare neonatală, stabilirea  scorului APGAR, semnele de alarmă și intervențiile posibile.
 • Importanța contactului piele pe piele imediat după naștere pentru cel puțin 30 de minute, precum și poziționarea precoce la sân, ce oferă nou-născutului un start excepțional în viață.
 • Măsurători antropometrice: toți nou-născuții trebuie să aibă greutatea, lungimea și circumferința craniană consemnate în foaia de observație la scurt timp de la naștere.
  • Nou-născutului i se face o evaluare complexă în departamentul de neonatologie unde este supravegheat în perioada de adaptare. Când sunt descoperite anumite probleme sau anomalii acestea sunt discutate cu părinții într-o manieră clară și sensibilă, având în vedere și planuri pentru evaluări complementare (investigații clinice, paraclinice, laborator), monitorizare sau tratament. În momentul în care este depășit nivelul de competență al gradului maternității (legiferat prin ordin al Ministerului Sănătății) - se impune transfer neonatal spre un nivel superior de îngrijire și tratament.
  • Medicație de rutină efectuată nou-născutului: intervenții profilactice (boala hemoragică neonatală, oftalmia gonococică, vaccinările conform calendarului național de vaccinări).
  • Testele screening în perioada internării:

-        Evaluarea acuității auditive la nou-născut este recomandat înainte de externare din maternitate. Această testare intenționează detectarea surdității cauzate de defectele genetice înainte de apariția manifestărilor clinice.

-        Screeningul defectelor congenitale severe ale inimii este realizat prin intermediul pulsoximetriei. În situațiile în care este suspicionată o patologie cardiacă sunt necesare investigații suplimentare, ecocardiografie pediatrică.

-        Ultrasonografie transfontanelară, abdominală și screening luxație de șold.

-        Screening metabolic, testarea pentru anumite boli metabolice este obligatorie deoarece acestea pot avea repercusiuni grave sau pot deveni amenințătoare de viață.

 • Urmărirea nou-născutului după externare se realizează în echipă: medic de familie, neonatolog, pediatru și medic specialist în diferite ramuri pediatrice (cardiologie, neurologie, chirurgie, ortopedie, dermatologie, gastro-enterologie, nefrologie, etc),în funcție de necesități și prin realizarea unui plan de urmărire a nou-născutului și sugarului.

           

Scopul neonatologului este de a facilita o colaborare cu părinții în cazul unei investigații și terapii care sunt în interesul maxim al nou-născutului. Aceste conversații intens emoționale necesită abilități avansate de comunicare și consiliere pe care strategiile noastre actuale de formare nu le oferă în mod adecvat.

           

În urma consultațiilor prenatale cu medicul neonatolog s-a dovedit că viitoarele mămici au nevoie de o oportunitate de a-și exprima sentimentele și de a vorbi despre copilul lor, despre interacțiunea lor anticipată cu copilul. Recunoașterea acestor aspecte poate ajuta la îmbunătățirea comunicării medic-pacient.

 

 

Bibliografie:

What information do parents want from the antenatal consultation?Wendy H Yee, MD FRCPC1 and Reg Sauve, MD FRCPC, Paediatr Child Health. 2007 Mar; 12(3): 191–196.

Teaching antenatal counseling skills to neonatal providers. Stokes TA, Watson KL, Boss RD. Seminars in perinatology. 2014;38(1):47–51.

Neonatal Screening for Inherited Metabolic Diseases in 2016.Villoria JGPajares SLópez RMMarin JLRibes A. Semin Pediatr Neurol. 2016 Nov;23(4):257-272.

 

Screening of Newborns for Disorders with High Benefit-Risk Ratios Should Be Mandatory.Nicole Kelly, M.P.H., Dalia Chehayeb Makarem, M.P.H., and Melissa P. Wasserstein, M.D.J Law Med Ethics. 2016 Jun; 44(2): 231–240.

WHO antenatal care randomised trial for the evaluation of a new model of routine antenatal care. Villar J, Ba'aqeel H, Piaggio G, Lumiganon P, Belizan JM, Farnot U, et al.Lancet 2001; 357(9268):1551–1564.