office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 79, Februarie 2020


Noul coronavirus (Covid-19) – măsuri generale de prevenție
Alergie, intoleranţǎ sau iritaţie?
Traista ciobanului

Noul coronavirus (Covid-19) – măsuri generale de prevenție

Dr. Constantin Sasu, medic specialist Pneumologie, ARCADIA

 

Noul coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sindromului respirator acut severși poate fi transmis prin:

  • contact direct;
  • picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut;
  • atingerea suprafețelor contaminate.

 

Ca orice boală respiratorie, infecția cu Covid-19poate produce simptome ușoare precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecțiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respirație, și pot duce la pneumonie.

 

Sunt măsuri generale de prevenție:

  • spălatul mâinilor frecvent, cu apă și săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  • igiena respiratorie – când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu cotul flexat sau un șervețel care va fi aruncat imediat la coș, apoi spălați mâinile cu apă și săpun – făcând acest lucru împiedicați răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă puneți mâna la gură când tușiți, puteți contamina ulterior obiectele și suprafețele care le atingeți;
  • menținerea distanței – păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau au febră – când acestea tușesc sau strănută se eliberează mici picături de salivă care pot conține virusul, iar dacă sunteți prea aproape de ele le puteți inhala;
  • evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii – mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate, iar prin atingerea ochilor, nasului și a gurii favorizăm infectarea cu virusuri.

 

Dacă aveți febră, dificultăți de respirație și tușiți, consultați un medic – spuneți-i acestuia dacă ați călătorit recent în China sau altă zonă unde este raportată infecția cu Covid-19 sau ați avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste țări și are simptome respiratorii.


Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii) putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecțiuni respiratorii. Totuși, doar această măsură nu garantează oprirea infecțiilor și ar trebui combinată cu celelalte măsuri de prevenție: igiena mâinilor și a respirației, păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între persoane.

 

Măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şimişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.


Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție. Este recomandată, în continuare, vaccinarea antigripală.