office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 55, Februarie 2018


10 remedii ale complexului de inferioritate
Leurda, detoxifiantul primăverii
“Colacul de salvare” al dinților tăi - TRATAMENTUL DE CANAL
Disfoniile și tratamentul foniatric
Cum alegi cura de slăbire potrivită?
Varicele, metode moderne de tratament
Infecția urinară

Cum alegi cura de slăbire potrivită?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică 


Dorința firească  a multor persoane care au o problemă cu greutatea este de a slabi cât mai multe kilograme într-un timp cât mai scurt și, dacă se poate, fără cel mai mic efort. Din varietatea de diete care circulă pe piaţă, cele mai multe nu fac altceva decât să îţi interzică categorii  de alimente, să te înfometeze, să te frustreze și, într-un final, să-ți deregleze metabolismul. Astfel, după o dietă minune, ajungi lipsit de energie, obosit, deznădăjduit, şi de cele mai multe ori, sfârşeşti punând la loc numărul de kilograme pe care te-ai chinut să le dai jos. Marea problemă este ca atunci când se slăbeşte se pierde şi din masa grasă, şi din ţesutul muscular, iar când ne îngrăşăm punem exclusiv ţesut gras, astfel încat,  cu fiecare cură de slăbire eşuată,  ajungem să fim din ce în ce mai pufoşi. Deci, cum alegem o dietă potrivită?

 

1. Alege o cură de slăbire adaptată preferinţelor şi gusturilor

Dacă nu se întâmplă acest lucru, nu ai nicio șanse să o respecți pe termen lung şi foarte lung, deoarece va fi o corvoadă şi, mai devreme sau mai târziu,vei renunța la ea. Așa că, alege cura de slăbire care conține alimentele tale preferate și jonglează cu orele la care le consumi și modul în care le prepari. Învaţă să le consumi la momentul potrivit din zi și să le gătești cât mai dietetic şi să alegi porţia potrivită. Cere ajutorul unui specialist dacă nu ai siguranţa unor alegeri echilibrate.

 

2. Alege o cură de slăbire care nu îți pune în pericol sănătatea

Organismul tău va funcţiona bine dacă îi oferi hrană de calitate, bogată în nutrienţi şi adaptată nevoilor sale metabolice. Slăbitul, dincolo de funcţia estetică, are implicaţii în starea de sănătate. Grăsimea în exces ne sufocă organele interne, care ajung astfel să nu mai funcționeze așa cum artrebui, ducând la boli grave: diabet, hipertensiune, afecţiuni cardiovasculare etc. Trebuie să ai grijă însă ca în goana ta după slabit să nu îți sacrifici tocmai sănătatea la care aspiri.

 

Slăbitul ia timp, iar aşteptările rezonabile şi realiste înseamnă o scădere cu 1 kg la 7-10 zile. Obiectivul nu este de a slăbi în timp record, ci de a atinge o greutate bună din punct de vedere al sănătăţii, pe care apoi să o menţiii toată viaţa. O cură de slăbire trebuie urmată fără suferinţă şi frustări, pentru că nu reprezinta o pedeapsă, ci un act de iubire şi îngrijire a propriei persoane.

 

La sfârşitul unei cure de slăbire, importantă nu este doar cifra indicată de cântar, ci starea de bine fizic şi psihic. Aceasta se obţine prin adaptarea unui mod de alimentaţie sănătos şi echilibrat pentru toată viaţa.

www.marianachelariu.ro