office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 61, august 2018


Infecţie la învelişul creierului, în urma folosirii beţişoarelor de urechi
Proprietăţile terapeutice ale feniculului
Senzaţie de foame persistentă?
Sindromul de intestin iritabil
Sacroileita
Tumorile benigne cutanate

Tumorile benigne cutanate

 

Autor: Dr. Raluca Moraru, Medic primar - Doctor în Medicină Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă NOVA VITA HOSPITAL

 

 

Tumorile benigne cutanate (ale pielii) reprezintă un capitol vast datorită marii diversități a acestor tipuri de leziuni.

 

Marea majoritate a pacienților când vin la consultație întreabă: " Am cancer?" De aceea a fost necesară o împărțire a formațiunilor tumorale în benigne și maligne. O parte din formațiunile benigne ale pielii pot fi leziuni premaligne de aceea este necesară o evaluare periodică a acestor leziuni iar dacă ridică suspiciuni, îndepărtarea chirurgicală și examenul histopatologic al formațiunii sunt necesare. Trebuie făcută o distincție clară între tumorile cutanate - pe suprafața pielii - hiperpigmentate sau nu și cele din profunzime.

 

 

DE CE ESTE MAI BINE SĂ EXCIZEZI O FORMAȚIUNE TUMORALĂ, NU SĂ O ÎNGHEȚI (CRIOTERAPIE), ARZI (CAUTERIZARE) SAU SĂ APLICI SUBSTANȚE CHIMICE PE EA?

 

Nici unul din tratamentele distructive nu oferă informații despre tipul de tumoare și nici siguranța îndepărtării țesutului transformat în totalitate. Biopsiile pot fi fals negative - atunci când nu sunt recoltate din zona transformată și sunt neclare. Iar dacă sunt pozitive, oricum se recomandă excizia. Deci orice biopsie - dacă nu este excizională - adică dacă nu îndepărtează de la început în întregime formațiunea - prezintă riscul rezultatelor fals negative și al traumatizării inutile a tumorii.

 

DE CE ESTE NECESAR UN CONSULT DERMATOLOGIC?

 

Pentru formațiunile de pe suprafața pielii se recomandă în primul rând un consult dermatologic. Acesta devine obligatoriu pentrut orice formațiune care își modifică culoarea, forma, dimensiunile, care sângerează sau diseminează (prezintă/produce formațiuni alăturate). Cele mai periculoase sunt evident cele pigmentare - de culoare închisă - negru-maro.

 

CARE ESTE TRATAMENTUL CORECT AL FORMAȚIUNILOR TUMORALE CUTANATE?

 

Tratamentul oricărei formațiuni este de cele mai multe ori chirurgical. Medicul dermatolog va monitoriza evoluția leziunilor cutanate și va recomanda îndepărtarea chirurgicală a celor care prezintă factori de risc. Spre deosebire de tratamentele nechirurgicale (desicare, crioablație, laser etc) doar excizia urmată de examenul histopatologic oferă siguranța diagnosticului și îndepărtării în întregime a celulelor displazice.

 

În anumite cazuri, medicul dermatolog recomandă excizia în limite de siguranță oncologică. Aceasta presupune o distanță mai mare de la marginea aparentă a tumorii hiperpigmentate, lăsând evident o cicatrice ceva mai mare. Acest lucru este însă necesar în cazurile în care există riscul ca formațiunea să depășească marginile aparente, evoluând în profunzime.

 

Există părerea greșită că dacă operezi o formațiune tumorală ea proliferează (crește în dimensiuni) sau diseminează (local sau la distanță). Pentru anumite tumori, proliferarea și diseminarea fac parte din evoluția lor și reprezintă principalele motive pentru care trebuie îndepărtate.

 

De cele mai multe ori însă, diseminarea se produce atunci când excizia este incompletă sau când tratamentele nechirurgicale aplicate “irită” sau stimulează, interferează cu evoluția formațiunii. De obicei există un echilibru între o formațiune apărută pe suprafața pielii sau în profunzime și organism. Atunci când intervin anumiți factori (expunerea la soare sau radiații ultraviolete, fumatul, traumatizările repetate, produși chimici etc) acest echilibru este distrus și formațiunea începe să evolueze. Nu se cunosc prea multe amănunte despre ceea ce întâmplă de fapt și care este momentul în care are loc transformarea în ceva malign. Există un anumit nivel de noxe (fizice sau chimice) pe care organismul îl poate suporta, fără ca echilibrul de care vorbeam mai sus să dispară. Din păcate acest nivel este cumulativ (se adună pe parcursul vieții) și este  specific fiecărui organism.

 

Fiecare dintre noi este unic; venim cu o încărcătură genetică specifică, ce preia o parte din trăsăturile părinților noștri, cu un risc mai mic sau mai mare de a ne îmbolnăvi. Dar în plus, în fiecare moment, intervin factorii de mediu, agresiuni cărora organismul trebuie să le facă față - expunerea la radiațiile solare, la agenții cancerigeni din fumul de țigară, la alte substanțe chimice din alimente sau produse cosmetice sau la traumatisme repetate. Putem compensa aceste agresiuni doar un anumit număr de ani, până când echilibrul se rupe iar formațiunea începe să se manifeste. Orice modificare a culorii, formei, suprafeței, dimensiunilor, sensibilității, mai ales dacă intervin într-un timp relativ scurt, trebuie să constituie un semnal de alarmă care să ne îndrume spre un consult de specialitate. Și acestă modificare a caracteristicilor formațiunii reprezintă o indicație că a venit momentul în care trebuie îndepărtată.

 

O formațiune nu proliferează sau nu diseminează atunci când este excizată la timp. Dimpotrivă, persistenta ei în organism crează condițiile ca ea să invadeze în profunzime sau să disemineze la distanță. Nu putem identifica momentul în care s-a rupt echilibrul dintre formațiune și organism și dacă aceasta a invadat profunzimea sau au plecat deja celule în alte regiuni. Tot ce putem face este să îndepărtăm cât mai repede formațiunea, pentru a o împiedica să evolueze.

 

www. nova-vita.ro