office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.51, Octombrie 2017


Implantul mamar vs. ridicarea sânilor
Cum ne îngrijim pielea în sezonul rece?
Şi ce dacă sunt obez?
4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”
Tratamentul bronşitelor la copii
Interviu: Dr. Andreea Ciubotaru

Şi ce dacă sunt obez?

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică  


A avea doar câteva kilograme în plus nu este considerat un lucru grav de multe persoane. Poate, totuşi, constitui un inconvenient estetic pentru unii, dar mai puţini se gândesc la sănătate. Kilogramele sunt câteva la început, iar dacă nu luăm măsuri împotriva lor, lună de lună se pot adăuga altele, iar limita dintre supraponderal şi obez se poate trece foarte uşor.

Atenţie: obezitatea nu este o afecţiune inofensivă! Deşi nu doare (din păcate!), ea afectează treptat întreg organismul, iar efectele ei sunt mult mai grave decât cele estetice.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recunoaşte obezitatea ca fiind o boală cronică, complexă. Câteva dintre complicaţiile obezităţii sunt: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, boală cardiacă sau neurologică, diferite forme de cancer, apnee de somn (respiraţia se opreşte în timpul somnului pentru perioade scurte de timp), boli hepatice, afecţiuni ale vezicii biliare, afecţiuni osteoarticulare, etc.

Alte probleme asociate: scăderea îmunităţii şi creşterea riscului de infecţii, creşterea colesterolului, tulburări de ciclu menstrual, tulburări de memorie, depresie, marginalizare socială.

 

Cine trebuie să slăbească?

 

Se recomandă scăderea în greutate a persoanelor cu: IMC > 30

Valoarea greutăţii corporale nu este suficientă pentru evaluarea stării ponderale şi de nutriţie, ci trebuie raportată şi interpretată în funcţie de înǎlţime, prin indicele de masă corporală IMC. IMC se calculează împărţind greutatea, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii, exprimată în metri. Valoarea normală este cuprinsă între 18,5 – 25 kg/m2.

IMC = 25- 30, asociată cu alţi factori de risc: istoric familial de diabet sau boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie, obezitate abdominală, fumatul, lipsa activităţii fizice.

Cu cât coexistă mai mulţi factori asociaţi, cu atât este imperios necesară eliminarea kilogramelor în plus.

 

Scăderea în greutate, chiar şi mică, are un efect benefic asupra sănătăţii! Astfel, pierderea a 5-10% din greutate scade tensiunea arterială şi grăsimile din sânge, previne apariţia diabetului zaharat, ameliorează funcţia respiratorie, scade incidenţa decesului prin cancer, creşte calitatea vieţii.

 

Orice kilogram în plus trebuie tratat cu seriozitate de îndată ce a apărut, deoarece de obezitate se scapă extrem de greu, iar rezolvarea ei depinde de modificarea definitivă a obiceiurilor alimentare şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

 

Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4

0728.082.951

www.marianachelariu.ro