office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 55, Februarie 2018


10 remedii ale complexului de inferioritate
Leurda, detoxifiantul primăverii
“Colacul de salvare” al dinților tăi - TRATAMENTUL DE CANAL
Disfoniile și tratamentul foniatric
Cum alegi cura de slăbire potrivită?
Varicele, metode moderne de tratament
Infecția urinară

Disfoniile și tratamentul foniatric

 

Disfonia sau răgușeala înseamnă modificarea vocii unei persoane și poate fi cauzat de mai mulți factori. La Centrul Medical Nova-Vita evaluarea disfoniilor și a tulburărilor de voce este efectuată de medicul oto-rino-laringolog cu ajutorul nazofaringoscopului flexibil cu înregistrare video. Imaginile înregistrate ajută pacienții să înțeleagă cum funcționează laringele, care sunt modificările patologice care contribuie la răgușeală  precum și schimbările care sunt necesare pentru a readuce vocea la normal.

 

Tratamentul foniatric sau terapia vocală este de fapt multitudinea unor exerciții pentru reabilitarea vocii modificate patologic. Se recomandă în majoritatea cazurilor în disfoniile funcționale, ceea ce înseamnă că răgușeala a rezultat din folosirea necorespunzătoare a vocii (suprasolicitare, reflexe și obiceiuri vocale dăunătoare).

 

Disfonia hiperfuncțională este o disfonie de suprasolicitare și apare de obiecei la profesioniști vocali – profesori, cântăreți, preoți – din cauza unei tehnici necorespunzătoare sau a unei suprasolicitări într-un moment nefavorabil, cum ar fi susținerea unui concert sau predarea la școală cu laringită acută.

 

Nodulii de coardă vocală sunt o modificare specifică a pacienților cu suprasolicitare vocală prelungită. Tratamentul lor este foniatric prin efectuarea unor exerciții specifice cu scopul de a ajuta pacientul să vorbească ușor, eficient și cu intensitatea dorită fără a leza corzile vocale.

 

4-5 ședințe de exerciții sunt necesare și suficiente pentru a învăța tehnicile și pentru a conștientiza senzația producerii vocii într-un mod benefic în comparație cu un obicei vechi dăunător, care de multe ori este un reflex. Terapia vocală are ca scop schimbarea reflexelor într-un mod cât mai simplu și eficient. Succesul terapiei depinde de motivația pacientului, regularitatea exercițiilor și de gradul de severitate al modificărilor laringiene.

 

Paralizia corzii vocale înseamnă că una sau amândouă corzi vocale nu participă la producerea vocii. O paralizie de coardă vocală poate să apară după intervenții chirurgicale pe glanda tiroidă. Tratamentul  foniatric  început cât mai repede după intervenție stimulează recuperarea corzii vocale afectate iar în cazurile de paralizie permanentă sau cu grad scăzut de vindecare ajută coarda vocală sănătoasă să compenseze lipsa celeilalte. Scopul terapiei în aceste cazuri este de a antrena musculatura laringelui pentru o voce puternică și clară.

 

La un pacient cu voce normală pierderea bruscă a vocii afectează grav calitatea vieții. Terapia vocală este o metodă simplă, ușoară și fără risc de a recupera modificările funcționale și  aduce beneficii majore pentru pacienții cu paralizie de coardă vocală unilaterală.

 

Vă așteptăm pentru a vă reda plăcerea și libertatea exprimării!

 

www.nova-vita.ro