office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 44, Martie 2017


Dieta în post
Erupţiile la lumină
Păpădia, „doctorul din grădină“
Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Runc
Prima intervenție de urologie robotică efectuată în sistemul de medical privat din România

Erupţiile la lumină

Autor: Dr. Madeleine Nechifor

 

Pielea, prin poziţia ei anatomică, realizează una dintre cele mai importante funcţii ale ei: funcţia de barieră. Astfel este permanent supusă factorilor externi: frig, căldură excesivă, umezeală, radiaţie solară etc.

 

Deoarece ziua este în creştere şi în curând radiaţia solară va fi prezentă de dimineaţă până seara, vom aborda unele dintre acţiunile acesteia asupra pielii noastre: erupţiile la lumină sau fotodermatozele . 

 

“Alergia la soare“ este un termen impropriu, care doreşte să indice o anumită sensibilitate şi care nu diferenţiază unele boli de altele. Termenul de fotodermatoze este mai larg şi cuprinde mai multe entităţi cu mecanism de producere, gravitate, evoluţie şi aspect clinic diferit. Cele mai frecvente sunt erupţiile la lumină şi exprimă o hipersensibilitate la lungimi de undă din spectrul solar. Terminologia este variată în funcţie de ţară, de şcoala respectivă de dermatologie şi de diferenţe între multiple forme: lucita estivală benignă, hidroa estivalis, erupţia polimorfă la lumină, erupţia juvenilă de primavară.


    În mod obişnuit erupţia apare la începutul sezonului însorit, la persoane tinere, pe zonele expuse luminii solare: faţă, pavilioanele urechilor, decolteu, membrele superioare şi este formată din plăci şi placarde roşii-violacee, cu mici papule (mici ridicături ale pielii) şi vezicule, uneori cu aspect de «semn de tras la ţintă», cu prurit (mâncărime de piele) şi uneori arsură locală. Faptul că erupţia apare brusc şi este pruriginoasă, alarmează pacientul şi îl aduce la medic. Uneori nu este vorba de expunere directă la soare, poate aparea şi după însorirea prin parbrizul maşinii sau un geam cu suprafaţa mare.


     Diagnosticul este în principal clinic, orientat de dispoziţia leziunilor pe zonele descoperite şi apărute primăvara şi la începutul verii, dar se poate apela şi la diagnostic paraclinic, în esenţă fototeste cu lungimi de undă specifice, care reproduc erupţia. 

       

   Evoluţia este simplă, cu vindecare în câteva zile prin evitarea soarelui şi tratament uşor.  De obicei, apare un fenomen de «toleranţă la soare», încât nu se mai repetă la expunerile din acelaşi sezon.


     Tratamentul este simplu, bazat în principal pe fotoprotecţie (pălărie, ochelari, cămaşă cu mânecă lungă şi creme fotoprotectoare cu indice înalt SPF 50 ), la care se adaugă creme calmante blânde cu dermatocorticoizi,  antihistaminice pentru calmarea pruritului. Pacientul trebuie avertizat asupra posibilităţii reapariţiei erupţiei în sezonul estival următor şi a obligativităţii măsurilor de fotoprotecţie, dar uneori şi iarna, cu ocazia expunerii de exemplu pe pârtia de ski.

 

Cabinet Medical Individual de Dermatologie Generalǎ şi Esteticǎ Dr. Madeleine Nechifor 
Iaşi, Strada Primaverii, Policlinica Industrialǎ
0745.604.935
facebook.com/drmadeleinenechiforiasi