office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 53, Decembrie 2017


Revista Branché, decembrie 2017
Faţetele dentare, soluţia ideală pentru un zâmbet spectaculos!
Cât de mult să merg pe jos pentru a slăbi?
Diversificarea meniului la bebeluşi
Interviu: dr. Celina Stafie
Abuzul emoţional
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei…unei relații
Mănăstirea Diaconeşti
Colicile bebeluşului
Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20 %

Faţetele dentare, soluţia ideală pentru un zâmbet spectaculos!


Autor: Dr. Lupu Sebastian,  Endodonţie Microscopică şi Protetică

 

Faţetele dentare, cunoscute şi ca faţete din porţelan sau compozit, reprezintă o metodă avansată de tratament restaurativ şi fac parte din aria cosmeticii dentare. Sunt soluţia ideală pentru persoanele care doresc să dobândească un zâmbet strălucitor!

Reprezintă modalitatea cea mai conservatoare (minim-invazivă) de tratare a problemelor inestetice ale dinţilor frontali. 

O faţetă dentară arată precum o foiţă fină care poate fi realizată din ceramică sau oxid de zirconiu în laboratoare dotate cu tehnologia CAD-CAM System. Faţetele se aplică pe partea superioară a dintelui, iar efectele sale presupun schimbarea culorii, poziţiei şi alungirii, întocmai aspectului său natural. Procedurile folosite la aplicarea acestora sunt cimentarea  adeziva cu compozit fotopolimerizabil. Durata de viaţă a tratamentului cu faţete dentare ceramice este de până la 15 ani în medie.  Acest tip de tratament dentar reprezintă o alternativă a protezării prin coroane dentare.

 

Ce probleme stomatologice pot corecta faţetele dentare?

Aplicarea faţetelor dentare este deseori denumită şi „ortodonţie instantanee”, deoarece pot rezolva printre alte afecţiuni dentare şi probleme de aliniere a dinţilor:

✓ spaţiile interdentare;

✓ dantura strâmbă;

✓ dinţi rupţi sau ciupiţi;

✓ dinţi pătaţi sau decoloraţi;

✓ alte aspecte inestetice.

 Faţetele dentare pot îmbunătăţi aspectul dinţilor, dar nu pot realinia maxilarul şi nici să îmbunătăţească ocluziile grave (muşcături).  În aceste cazuri, vă recomandăm să consultaţi un medic ortodont.

 

Eşti un bun candidat pentru faţetele dentare?

Faţetele dentare nu sunt potrivite pentru oricine. Prepararea dintilor nu este o procedură reversibilă, deoarece o parte mică din structura dintelui ar trebui să fie îndepărtată pentru a se obţine rezultatul dorit. Doar prin intermediul unei examinări medicul stomatolog poate determina dacă tratamentul cu faţete dentare este cel mai potrivit pentru problemele pe care le deţine pacientul.

Tratamentul cu faţete dentare nu se poate aplica dacă se întâlnesc următoarele situaţii clinice:

✓ dinţi nesănătoşi: cariile dentare şi afecţiunile gingivale trebuie să fie tratate înainte de aplicarea faţetelor

✓ dinţi slabi: dacă o bună parte din structura naturală a dintelui lipseşte sau a urmat un alt tratament restaurativ, nu va fi îndeajuns de rezistent, încât să funcţioneze cu faţete dentare

✓ dinţi cu o cantitate insuficientă de smalţ: aplicarea acestui tip de tratament restaurativ este mai eficient dacă se face direct pe smalţul dinţilor

✓ persoane fără ocluzie stabilă

✓ dinţi foarte strâmbi

 

Care sunt alternativele faţetelor dentare?

O altă alternativă pentru acest tip de tratament restaurativ, îl constă răşina compozită. Aceasta reprezintă o substanţă restaurativă versatilă, universală. Are rolul de a completa/umple dinţii pentru a le oferi o formă şi culoare cât mai naturale. 

 

Ce se întâmplă pe durata tratamentului dentar?

Tratamentul presupune 4 întâlniri cu medicul specialist în cadrul cărora se obţin: diagnosticarea şi planificarea tratamentului, simularea digitală, pregătirea, amprentarea şi cimentarea finală.

 Scopul primei consultaţii este acela de a se face un plan de tratament, pe baza nevoilor şi dorinţelor pacienţilor. În cadrul acestei prime întâlniri, medicul specialist îi va acorda pacientului cât timp va fi necesar pentru ca acesta să înţeleagă propria situaţie clinică şi obiectivele acesteia.

 A doua etapă a tratamentului constă în proiectarea designului zâmbetului cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design (DSD). Aceasta presupune crearea unei simulări digitale cu noua dantură. Astfel, vei putea vizualiza cum va fi dantura ta înainte de a începe tratamentul dentar efectiv. Prin intermediul DSD-ului, medicul specialist are posibilitatea de a stabili cu mai multă precizie alinierea şi simetria dinţilor, astfel încât rezultatul final să fie un zâmbet perfect.

            Procesul de pregătire a dintelui presupune prepararea acestuia pentru a se putea aplica faţeta dentară. De obicei, se elimină aproximativ jumătate de milimetru din dinte, ceea ce poate necesita o anestezie locală.

            Următorul pas îl constă în luarea unei amprente care se trimite la laborator pentru fabricarea faţetelor. Acest pas poate dura câteva zile, funcţie de complexitatea coloristica a dintilor si fatelelor respective. În eventualitatea în care este vorba de o situaţie clinică mai gravă, se pot aplica faţete dentare temporare, la costuri suplimentare.

 Când faţetele sunt gata, medicul  le aplică pe rând, pentru a verifica armonia între formă şi culoare. Apoi, se acordă o atenţie deosebită culorii. În acest pas, culoarea feţetelor poate fi ajustată uşor cu nuanţa  cimentului utilizat simulând acest lucru cu glicerină colorată la celeaşi culori ca ale cimentului definitiv.

 

Cum se întreţin faţetele dentare?

Veţi parcurge o perioadă de acomodare cu “noii” dinţi, de aproximativ câteva zile. Va trebui zilnic să îi periaţi şi să-i curăţaţi cu aţa dentară. Ulterior, va fi nevoie de o altă consultaţie în cadrul căreia medicul stomatolog va efectua un “follow-up” tratamentului dentar.

Faţetele dentare se pot rupe sau ciupi dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Pentru a întreţine durabilitatea şi longevitatea acestora, trebuie să respectaţi un program optim de îngrijire orală, inclusiv efectuarea unui detartraj odată la 4 luni. De asemenea, trebuie să evitaţi să muşcaţi obiecte tari precum gheaţa sau nucile.  


Tel. m. 0744.516.551

Tel. f.   0332.440.539

Mail:    info@passionateclinic.ro

Website www.passionateclinic.ro

Facebook: @passionateclinic