office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 60, iulie 2018


Gingivita
Vacanţele all inclusiv şi kilogramele în plus
Cum tratăm torticolisul?
Mănăstirea Cernica din Bucureşti
Grăsimile și carbohidrații simpli pot provoca uzura articulațiilor
4 sucuri pentru curățarea ficatului

Gingivita

 

Gingivita este o inflamaţie a mucoasei gingivale, mai ales între dinţi, ca urmare a depunerii tartrului dentar, a plăcii dentare microbiene sau a unor mici leziuni provocate de peria aspră de dinţi, de unele particule tari mestecate în gură, substanţe iritante, substanţe toxice sau proteze incorecte. Gingiile se colorează în roşu-închis, se inflamează uşor, prezintă ulceraţii şi sângerează la orice atingere sau chiar la presiunea exercitată de alimente pe gingie, din cauza fragilităţii vaselor. În unele cazuri, sângerarea gingiei este declanşată la o carenţă în vitamina C, afecţiunea purtând denumirea de scorbut. În acest caz, remediul cel mai eficient constă din administrarea produselor bogate în vitamina C naturală (fructe de lămâi, măceş, cătină albă şi afin, frunze de măcriş, zmeur, mentă, ciuboţica cucului şi urzicaă.

 

Tratamentele fitoterapeutice

Recomandă plante cu proprietăţi antiseptice, astringente, calmante şi emoliente:

• infuzie din flori de muşeţel (3 linguri la 250 ml apă clocotită); se ţine călduţă în gură, timp de 5 minute, cu repetare la o oră;


•infuzie din frunze de salvie (două linguriţe la 100 ml apă) folosită în gargarisme repetate şi la clătirea gurii, având excelente calităţi antiseptice;


• decoct din rizomi mărunţiţi de cerenţel (două linguriţe se fierb în 250 ml apl timp de 25-30 minute), cu bune rezultate în gingivitele sângerânde, prin gargarisme şi spălări repetate, având efecte antiseptice, calmante şi astringente datorită conţinutului ridicat in taninuri. În gingivitele sângerânde are bune efecte şi gargara cu infuzie din herba de coada calului (o lingură la 200 ml apă).


• infuzie din herba de coada racului sau de sunătoare (1-2 linguri la 250 ml apă clocotită), folosite în gargarisme şi la spălarea repetată a cavităţii bucale, având efecte astringente, antiinflamatoare, antibiotice şi sedative;


• gargară cu infuzie de sulfină, turiţă mare, frunze de mur şi sovarv (două linguriţe la cană), având calităţi astringente şi antiinflamatoare.

 

În situaţii cu dureri violente se mestecă în gură frunze proaspete de salvie sau vârfuri inflorite de sunatoare (de doua ori pe zi). De asemenea, se ţine cât mai mult în gură vin rosu preparat prin macerare timp de 10 zile din 50 g rădăcini de veronică şi 40 g traista ciobanului în 500 ml vin.

 

Cea mai bună formulă de amestec conţine: flori de muşeţel, frunze de salvie şi nalbă mare, herba de cimbrişor, capsule de mac şi rădăcini de cerenţel care prezintă acţiuni dezinfectante, antiinflamatoare, emoliente, anestezice, astringente şi hemostatice (două linguriţe amestec la o cană de apă clocotită).

Se vor consuma multe fructe (afine, mure de pădure, dude, portocale, lămâi), produse din pâine integrală şi bogate în vitamine (mai ales acid ascorbic).

 

www.farmacia-verde.ro