office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 71, iunie 2019


Mănăstirea Almaş
Cum reducem grăsimea abdominală
Trifoiul roşu, beneficii pentru sănătate
Oameni de ştiinţă din Marea Britanie au creat un tip special de plasture cardiac, ce ar putea salva de la moarte mii de persoane care au suferit un infarct
Știați că ploaia artificială a fost descoperită în România de savantul român Ștefania Măracineanu?

Cum reducem grăsimea abdominală

 

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

www.marianachelariu.ro


Cu toţii avem grăsime abdominală, inclusiv cei cu abdomenul plat. Ea devine mai mult decât o problemă estetică în momentul în care depăşeşte valorile normale, deoarece grăsimea abdominală şi în special cea depusă pe organele interne constituie predictori importanţi ai bolilor cardiovasculare, diabet de tip 2 şi unele forme de cancer. Un criteriu simplu pentru a stabili grăsimea abdominală este de a măsura circumferinţa abdominală. Aceasta nu trebuie să depăşească jumătate din înălţimea pe care o aveţi.


Dieta joacă un rol foarte important în eliminarea grăsimii acumulate în jurul abdomenului impunându-se o anumită disciplină alimentară în ceea ce priveşte frecvenţa meselor zilnice, mărimea porţiilor şi modul în care alimentele sunt preparate.


Obiective de realizat:

1. Este foarte important să aveţi cele 3 mese principale zilnice, pentru că organismul are nevoie de energie pe tot parcursul zilei. Efortul de digestie al alimentelor şi consumarea lor la fiecare 4-5 ore, ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât dacă aţi mânca o singură masă principală, mai ales dacă acea masă ar fi numai seara. Dacă săriţi peste mese, nu veţi slăbi, pentru că organismul va asimila caloriile şi mai repede, iar acestea vor fi transportate în ”depozitele” de grăsimi.


2. Reevaluaţi cantitatea porţiilor de mâncare pe care le consumaţi şi reduceţi-le, dacă este cazul. Trebuie să consumaţi mâncăruri mai dietetice, preponderent carne albă şi peşte, ouă şi lactate degresate alături de cantităţi generoase de legume crude sau gătite; pentru gust, folosiţi condimente şi ierburi aromatice în locul sosurilor grele.


3. Pâinea, pastele, cartofii, orezul şi unele fructe bogate în carbohidraţi nu ar trebui să fie incluse în meniul pentru cină. Seara, organismul îşi încetineşte metabolismul, astfel încât glucidele se transformă uşor în grăsime. La ultima masă a zilei, consumaţi proteine, fie de origine animală (din carne slabă), fie de origine vegetală. Nu trebuie să renunţaţi cu totul la carbohidraţi, pentru că trebuie să existe un echilibru în alimentaţie. Includeţi alimentele cu aport mai ridicat de carbohidraţi în micul dejun sau prânz.


4. Atenţie la zahăr! Nu se găseşte numai în deserturi, ci şi în majoritatea alimentelor procesate din magazine. Se absoarbe rapid în sânge şi astfel determină o secreţie crescută de insulină. Acest hormon stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului.


5. Eliminaţi alcoolul! Pe lângă aportul de calorii, băuturile alcoolice afectează metabolismul, deoarece reduc arderea grăsimilor şi favorizează transformarea acestora în ţesut adipos.


6. Asiguraţi-vă o hidratare optimă cu apă, adaptată greutăţii, temperaturii şi nivelului de activitate fizică.


7. Consumaţi alimente bogate în fibre: cereale integrale, legume, leguminoase, fructe.


8. Practicaţi exerciţii fizice specifice care întăresc muschii abdominali şi dezvoltă stabilitatea zonei pelvine şi lombare.


9. Respectarea celor 7-8 ore de somn pe noapte pentru refacerea organismului.