office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 68, Martie 2019


Colicile bebeluşului
Mănăstirea Hodoş-Bodrog
Cum se tratează hernia de disc lombară?
De la spumă la os: noul implant revoluţionar cu aerogel poate recreşte oasele
Speranţă pentru persoanele oarbe: cu o singură inserare a unei gene, şoarecii şi-au recăpătat vederea
Replantarea unui braț amputat, operație reușită în Târgu-Mureș
Rinoplastia nechirurgicală

Cum se tratează hernia de disc lombară?

Autor: Dr. Mihaela Coșman, medic specialist Neurochirurgie, Arcadia

 

Înaintarea în vârstă, efortul fizic intens, ridicarea de greutăți, efectuată într-o poziție incorectă, pe o musculatură a coloanei lombare neantrenată, obezitatea, fumatul, menținerea incorectă a coloanei în poziție șezândă, sedentarismul și ocupații care presupun expunerea la vibrații intense sunt factori de risc pentru apariția afecțiunilor herniei de disc. Predispoziția genetică este de luat în considerare în unele cazuri, datorită prezenței unui anumit tip de component biochimic (colagen) din compoziția structurală a spațiului discal (aflat între două vertebre adiacente).

 

Nu orice hernie de disc se operează.Medicul va corelaimaginile RMN și manifestarea clinică a pacientului. Atunci când există discordanță între acestea, se decide inițial efectuarea unui tratament conservator care poate consta în:  

  • tratament antalgic și antiinflamator;
  • modificarea activităților zilnice;
  • fizio/kinetoterapieSistemul David, disponibil în Centrul de Recuperare Arcadia,are avantajul de a realiza o terapie personalizată, în funcție de parametrii pacientului;
  • infiltrațiile epidurale –indicate în puseul acut, asigură reducerea durerii pe termen scurt.

 

Indicațiile intervenției chirurgicale sunt reprezentate de:

  • persistența durerii sub un tratament conservator de minimum 5-8 săptămâni;
  • durerea care afectează viața de zi cu zi;
  • indicații de „urgență” – sindromul„coadă de cal”, instalarea unui deficit motor sau progresia acestuia, pacient hiperalgic care are o durere intolerabilă ce nu cedează la narcotice.

Aplicarea diverselor tipuri de tehnici chirurgicale se face în funcție de mai multe criterii printre care: localizarea herniei de disc, dacă fragmentul este rupt și migrat sau nu, dimensiunea herniei de disc și preferința chirurgului. Scopul intervenției constăîn eliminarea compresiunii (scoaterea/ablația fragmentului discal) și eliberarea rădăcinii afectate (foraminotomie).


În cadrul Spitalului Arcadia, operăm hernia de disc lombară folosind tehnica discectomiei microscopice cu reperaj RxTv pre și intraoperator, care presupune utilizarea microscopului operator în timpul scoaterii discului herniatși folosirea aparatului de imagistică care asigură corectitudinea nivelului, locului în care se afla discul afectat.Are ca avantaj realizarea unei incizii mai mici care, pe lângă aspectul cosmetic, se asociazăși cu o mai mică afectare a musculaturii paravertebrale și a celorlalte structuri. Acest lucru este manifestat clinic printr-o durere mai slabă postoperatorie și o recuperare mai ușoară. Totodată, cantitatea de sânge pierdutăintraoperator este mai mică.

Printre celelalte tehnici se numără discectomia clasică, intervenția endoscopică sau proceduri realizate la nivelul spațiului discal.

Printre complicațiile care pot apărea, putem enumera riscul de: sângerare, infecție, fistula LCR, accentuarea deficitului motor tranzitor, tromboză venoasă, recidivă locală.

Beneficiile operației, atunci când aceasta se impune, sunt mult mai mari în comparație cu riscurile.


Durata medie de spitalizare la pacienții operați în Arcadia este de 3 zile. Pacientul este mobilizat a doua zi postoperatorși începe procedurile de kinetoterapie, menite să-i asigure recuperarea neuromotorieși inserția socială cât mai rapidă.

 

www.arcadiamedical.ro