office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 39, Octombrie 2016


Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Problemele de sănătate specifice vârstei a treia
Poftele alimentare
Scheme cognitive depresive: dependenţă/ incompetenţă
Soluţii pentru pilozitatea excesivă

Soluţii pentru pilozitatea excesivă

Autor: Dr. Elena Crihan, Policlinica Providenţa Iaşi

 

Prezenţa unui exces de păr în zone nedorite poate reprezenta un disconfort major pentru oricine, femeie sau bărbat. Pilozitatea excesivă poate afecta persoane de altfel sănătoase, dar într-un mod mult mai sever afectează persoane care au tulburări hormonale sau genetice. Pacienţii descriu de regulă un istoric îndelungat de creştere excesivă de păr în zone care altfel nu ar trebui să fie piloase. Pentru bărbaţi aceste zone sunt: spatele, umerii, urechile. Pentru femei includ faţa, sânii, abdomenul inferior, coapsele.

 

În principiu creşterea excesivă de păr se încadrează în una din urmatoarele forme: hirsutism sau hipertricoza.

Hirsutismul se referă la o creştere excesivă a părului la femei, în zone ale corpului cu pilozitate caracteristică bărbatului (buza superioară, bărbie, în zona perciunilor, piept, spate). Hirsutismul este determinat de producţia excesivă de hormoni sexuali masculini (testosteron şi derivaţi ai acestuia) sau de o receptivitate sporită a foliculului pilos la o cantitate normală de testosteron. De cele mai multe ori nu ascunde vreo afecţiune gravă, dar este important să determinăm cauza pentru a aplica cel mai eficient tratament.

Hipertricoza reprezintă creşterea în exces a părului prezent în zone care au în mod normal pilozitate (axile, inghinal, braţe, picioare) nefiind influenţată de hormonii masculini. Cauzele pot fi de natură genetică, metabolică sau medicamentoasă.

 

Ce tratamente există?

 

Prezenţa unei pilozităţi în exces necesită o evaluare clinică atentă şi extinsă. Pe parcursul acestui proces de diagnosticare a unei eventuale afecţiuni subjacente pacientul trebuie să înţeleagă că, deşi evaluarea şi testările pot fi consumatoare de timp şi de multe ori neconcludente, sunt esenţiale pentru o abordare terapeutică ţintită. În funcţie de cauza determinantă se pot recomanda diverse terapii. Printre tratamentele sistemice se numără glucocorticoizii, contraceptivele orale, ciproteronul acetat, finasterida, metforminul. Pe langa acestea se asociază şi tratamentele de ordin cosmetic:

– Albirea cu peroxid de hidrogen (nu este aplicabilă în cazul hirsutismului sever);

– Folosirea lamei de ras (este de cele mai multe ori psihologic inacceptabilă);

– Epilarea cu ceară (poate determina iritaţii, foliculite, arsuri);

– Electroliza (este dureroasă şi greu de realizat pe suprafeţe întinse);

– Epilarea laser (costisitoare).

 

Aşadar există soluţii pentru a îndepărta părul nedorit, dar de departe efectul cel mai bun este obţinut cu epilarea laser. Aceasta s-a dovedit, nu numai eficienţa în îndepărtarea definitivă a firelor de păr, cât şi în diminuarea anxietăţii şi a depresiei cauzate de pilozitatea în exces.

 

Dr. Elena Crihan, Policlinica Providenţa

Iaşi, Bd. Ştefan Cel Mare şi Sfânt, nr. 10, Bl. B1, parter

www.medicdermatologieiasi.ro

0232.215.940 /0729.292.897