office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 59, iunie 2018


Calendar pentru sănătatea sânilor
Părinți de adolescenți
Cinci metode simple şi sănătoase de a reduce porţiile
Copilul, ca o maşină ?!
Ce sunt crampele musculare?
De ce e bine să consumăm prune?
Pintenii calcaneeni – “ciocurile din talpă”
15 reguli de bază pentru sănătatea emoţională a copiilor noştri
Alergie, intoleranţǎ sau iritaţie?
Premieră mondială: endometrioza, tratată cu ultrasunete

Pintenii calcaneeni – “ciocurile din talpă”

 

Autor: Fiziokinetoterapeut Laura Rusu

Ce este pintenul calcanean ?


Pintenul calcanean, numit și pinten al călcâiului, e o formațiune osoasă nouă apărută pe suprafața plantară a osului calcaneu și care produce dureri la mers. Majoritatea persoanelor își imaginează ceva ascuțit când se gândesc la un pinten osos, însă pintenul osos nu este decât un os suplimentar.


Pintenul calcanean apare secundar fasceitei plantare și reprezintă o calcifiere la nivelul călcâiului. Pintenul calcanean se întinde până la țesutul senzitiv și nervi accentuând durerea de călcâi. Apare la orice categorie de vârstă cu incidență mai mare la vârsta de mijloc dar repartizată în mod egal atât la bărbați cât și la femei.


Osteofitul se formează în general ca răspuns la presiune, frecare sau stress. Unele osteofite se formează ca urmare a procesului de îmbătrânire. Activitățile repetitive ce afectează călcâiele sunt principalii vinovați pentru apariția pintenilor calcaneeni. Aceștia sunt asociați și cu supraponderalitatea, platfusul, tălpile foarte scobite sau problemele la nivelul tendonului lui Ahile.


Simptome:

După o perioadă în care un pinten a fost asimptomatic, adică nu s-a manifestat prin durere, el poate deveni brusc dureros în urma unui traumatism local sau în urma suprasolicitării piciorului (statul mult in picioare pe loc).


La nivelul călcâiului se poate forma și o bursă care se poate inflama, transformându-se într-o bursită calcaneană inferioară. În acest caz vom avea o durere cu caracter pulsatil și baza călcâiului devine caldă.


Toate aceste simptome menționate sunt atribuite de către literatura de specialitate pintenului calcanean.


În cazul acestor dureri de la nivelul călcâiului, se pot aplica proceduri de fizioterapie care au ca scop ameliorarea durerii, proceduri pe care le puteți face în cadrul clinicii WorkTape Medical Botoșani.


www.worktape.ro