office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 58, Mai 2018


Recuperarea în Boala Parkinson
Criza adolescenţei
Paraziții intestinali la copii
Cum folosim cicoarea în uz intern
Importanța jocului și a jucăriilor pentru copil
Postul a dublat capacitatea de regenerare a celulelor stem din intestin
Interviu: Gabriela Petrea (părinte), APCA Botoșani
Corneea umană artificială a fost realizată în premieră cu o imprimantă 3D
Soluţii pentru un prânz sănătos, saţios şi echilibrat
Inovaţie medicală a cercetătorilor: o valvă artificială a inimii care creşte şi se regenerează singură, având potenţialul de a salva nenumărate vieţi

Postul a dublat capacitatea de regenerare a celulelor stem din intestin

 

De mai multe decenii, oamenii de ştiinţă au ştiut că aportul caloric scăzut este legat de longevitatea crescută la oameni şi la alte organisme. Cercetătorii americani de la MIT au fost interesaţi să exploreze în ce mod postul are efecte la nivel molecular, în special în intestin. Celulele stem intestinale sunt responsabile de menţinerea mucoasei intestinului, care de obicei se reînnoieşte la fiecare cinci zile. Când apar leziuni sau infecţii, celulele stem sunt cheia pentru repararea oricăror daune. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, abilităţile regenerative ale acestor celule stem intestinale se diminuează, aşa că durează mai mult timp pentru a se reface intestinul.


 „Postul are multe efecte asupra intestinului, care includ stimularea regenerării şi care au efecte pozitive în cazul problemelor precum infecţiile intestinale sau în cazul cancerului”, spune Omer Yilmaz, profesor asistent de biologie la MIT, membru al Institutul Koch pentru Cercetare Integrativă a Cancerului şi unul dintre principalii autori ai studiului. 


 „Celulele stem din intestin sunt cele care dau naştere la mai multe celule stem şi la toate diferitele tipuri de celule ale intestinului.  Pe măsură ce îmbătrânim, funcţiile de regenerare ale celulelor stem din intestin scad, ceea ce afectează capacitatea intestinului de a se repara după daunele suferite”, spune Yilmaz.

 

„Mergând pe această linie, ne-am concentrat pe înţelegerea modului în care un post de 24 de ore îmbunătăţeşte funcţia celulelor stem intestinale tinere şi îmbătrânite”, detaliază cercetătorul. După ce şoarecii au postit timp de 24 de ore, cercetătorii au îndepărtat celulele stem intestinale şi le-au lăsat să se dezvolte într-un vas de cultură, lucru care le-a permis să determine dacă celulele pot da naştere la „mini-intestine” cunoscute sub numele de organoizi.

 

Cercetatorii au descoperit că celulele stem de la şoarecii care au postit şi-au dublat capacitatea de regenerare. „Era foarte evident că postul a avut acest efect imens asupra capacităţii celulelor intestinale de a forma mai mulţi organoizi”, spune Maria Mihaylova, cercetător post-doctoral şi co-autor al studiului.

 

 „Acest fenomen s-a întâmplat atât la şoarecii tineri cât şi la şoarecii în vârstă şi am vrut să înţelegem mecanismele moleculare care au condus la această evoluţie”, detaliază cercetătoarea. Comutator metabolic Studii ulterioare au arătat ca postul induce celulele să treacă de la metabolismul lor obişnuit, care arde carbohidraţi, cum ar fi zaharurile, la metabolizarea acizilor graşi. Această comutare are loc prin activarea factorilor de transcripţie numiţi PPAR, care activează mai multe gene implicate în metabolizarea acizilor graşi. Cercetătorii au descoperit că, în cazul în care au oprit aceasta cale, postul nu mai poate impulsiona regenerarea. Ei plănuiesc acum să studieze modul în care acest comutator metabolic impulsionează celulele stem să-şi îmbunătăţească abilităţile regenerative. Medicament care ia locul postului De asemenea, au descoperit că pot reproduce efectele benefice ale postului prin tratarea şoarecilor cu o moleculă care imită efectele factorilor PPAR.

 

 „A fost, de asemenea, foarte surprinzător. Doar activarea unei căi metabolice este suficientă pentru a inversa anumite fenotipuri de vârstă”, spune Cheng. Constatările sugerează că tratamentul medicamentos ar putea stimula regenerarea fără a cere pacienţilor să ţină post, ceea ce este dificil pentru majoritatea oamenilor. Un grup care ar putea beneficia de un astfel de tratament sunt pacienţii cu cancer care fac chimioterapie, care dăunează adesea celulelor intestinale. De asemenea, ar putea beneficia persoanele în vârstă care suferă de infecţii intestinale sau alte tulburări gastrointestinale care pot deteriora mucoasa intestinului. Cercetătorii intenţionează să exploreze potenţialul de eficacitate al unor astfel de tratamente la oameni.

Sursa: adevarul.ro