office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 69, Aprilie 2019


Recupearea în afecțiunile mâinii
Boabele de cacao erau atât de appreciate, încât triburile antice le foloseau sub formă de monedă
Ea este prima femeie-pilot de supersonic din România
Radiologia intervențională

Radiologia intervențională

 

Radiologia intervențională cu toate că nu este una dintre cel mai recent apărute ramuri ale medicine, este una care încă aduce noi metode de diagnostic și tratament pentru diverse patoligii. Radiologia intervențională este o metodă care utilizează radiații ionizante pentru a putea vizualiza și identifica structurile din corpul uman și pentru a putea naviga până la organul țintă. 


Plaja de intervenții este foarte vastă, începând de la patoligii cerebrale (anevrisme, accidente vasculare), abdominale (tumori, drenaje colecții) până la picioare (angioplastie pentru picior diabetic).  De obicei pacientul trebuie investigat prin metodele standard cum ar fi ecografie, computer tomografie sau rezonanță magnetică. 


Radiologia intervențională este o metodă minim invazivă, de obicei este suficientă o incizură la nivelul pielii de ordin milimetric și necesită doar anestezie locală. Cu ajutorul razelor ionizante și a substanței de contrast medicul radiolog introduce de obicei un cateter (tub lung și subțire) cu care navighează până la nivelul structurii țintă. Se pot face embolizări (blocare a vaselor), angioplastii (dilatări) sau se pot administra medicamente direct pe cateter. 


Se mai pot face și intervenții care nu necesită navigarea prin vase ci presupun puncție directă prin piele pentru prelevarea unei piese de biopsie sau pentru drenajul unor colecții subcutanate. După intervenție pacientul este monitorizat o perioadă de timp și poate fi externat în cel mult 48 de ore. De obicei nu presupune o perioadă lungă de vindecare și pacientul poate fi reintegrat în societate în timp scurt. 


La Suceava până acum s-au efectuat peste o mie de astfel de intervenții dintre care peste 700 pentru pacienți cu diabet, la care le-a apărut necroză periferică după blocarea arterelor de către calcificari. Pentru astfel de patologie este necesară efectuarea unei ecografii Doppler arterial, urmată de computer tomografie. În funcție de rezultatul acestora medicii radiologi vor stabili tratamentul. 


Pentru consultațiile de radiologie intervențională pacienții se pot adresa medicilor radiologi din Clinica Intercardiodiab din Suceava, Strada Mihai Viteazu, numărul 26A sau la Centrul de Diagnostic Lux-Ro în Botoșani, strada Poștei, numarul 9. 

 

 

InterCardioDiab

Strada Mihai Viteazau , numărul 26A, Suceava

Programari online : https://icd.ro/programari/

Telefon: +4 0371 144 029
               +4 0742 633 424

Email: contact@icd.ro

 

Lux-RO

Strada Poștei, numărul  9, Botoșani

Email: luxro@yahoo.com / ctluxro@gmail.com

Telelefon : +4 0231 53 54 53

                 +4 0729 93 11 16