office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 53, Decembrie 2017


Revista Branché, decembrie 2017
Faţetele dentare, soluţia ideală pentru un zâmbet spectaculos!
Cât de mult să merg pe jos pentru a slăbi?
Diversificarea meniului la bebeluşi
Interviu: dr. Celina Stafie
Abuzul emoţional
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei…unei relații
Mănăstirea Diaconeşti
Colicile bebeluşului
Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20 %

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei…unei relații

Autor: Gabriela Marin, psiholog

 

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei reprezintă o metaforă care descrie sfârșitul lumii în Noul Testament. Aceștia semnifică boala, războiul, foametea și, respectiv, moartea. Dr. Gottman, în schimb, a aplicat această metaforă stilurilor de comunicare care ar putea prevesti sfârșitul unei relații.

 

▪Primul călăreț, conform teoriei sale, este criticismul. Criticarea continuă a partenerului este diferită de cea ocazională sau de atragerea atenției în legătură cu un fapt deranjant. În primul caz nu este vorba despre ceva concret, partenerul fiind atacat la persoană, în permanență, în legătură cu ideile, credințele, obiceiurile sau sentimentele sale. Ca efect, îi este desființată întreaga persoană și personalitate.

 

▪Al doilea călăreț este disprețul. Când abordăm această atitudine în comunicare, devenim meschini și îi tratăm pe ceilalți cu lipsă de respect, prin batjocură, sarcasm, ridiculizare. În studiile sale, dr. Gottman a descoperit că disprețul în cuplu predispune partenerii la boli infecțioase (răceli, gripă, etc.), slăbindu-le sistemul imunitar! Disprețul este alimentat de gânduri negative de durată la adresa partenerului, care ies la iveală prin atacuri de pe poziții de relativă superioritate. Disprețul este cel mai mare indiciu al unui divorț inevitabil, conform dr. Gottman.

 

▪Al treilea călăreț este starea de defensivă. Acest călăreț este aproape tot timpul prezent când relația este în dificultate. Când ne simțim acuzați pe nedrept căutăm scuze, astfel încât partenerul să dea înapoi. Din păcate, această strategie nu funcționează aproape niciodată. Scuzele noastre îi vor indica partenerului că nu îl luăm în serios, că îl mințim sau că vrem să scăpăm de el.

Ea: ”I-ai sunat pe Anca și Marius ca să le spui că nu mai venim în seara asta, cum le-am promis?”

El: ”Am fost foarte ocupat astăzi. Ar trebui să știi cât de ocupat am fost, de fapt. De ce nu i-ai sunat tu?”

Nu numai că el i-a dat un răspuns defensiv, dar a și întors situația împotriva ei. Un răspuns normal ar fi fost: ”Ups, am uitat. Trebuia să îți spun ție să îi suni, pentru că știam că voi fi ocupat. Lasă că îi sun chiar acum.”

 

Al patrulea călăreț este blocajul. Acesta apare atunci când cel cu care discutați pur și simplu se retrage. Cu alte cuvinte, blocajul apare atunci când o persoană închide orice cale de comunicare și se închide în sine. Reprezintă lipsa răspunsului, dar și a interacțiunii dintre dumneavoastră. Mai degrabă decât să confrunte problemele (care se acumulează) cu partenerul, apar manevre de evitare a discuției, părăsire a încăperii/locului, invocarea unui alt lucru de făcut sau adoptarea unui comportament nepotrivit.

 

Identificarea Celor Patru Călăreți în discuțiile dumneavoastră reprezintă un prim pas necesar în eliminarea lor, dar aceste informații nu sunt suficiente. Pentru a trece peste obiceiurile distructive de la nivelul comunicării, acestea trebuie înlocuite cu unele noi, sănătoase și productive.

 

www.psihologie-sexologie.ro