office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 45, Aprilie 2017


Remedii naturale împotriva asteniei de primăvară
Primele alergii de primăvară
Acceptă-ţi vârsta şi slăbeşte sănătos!
Cum sǎ determinǎm copilul să mănânce sănătos?
Mănăstirea Stânișoara

Remedii naturale împotriva asteniei de primăvară

 

 

Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ 

 

La ieşirea din iarnă, din cauza alimentaţiei predominant alcătuită din carne şi a consumului insuficient de vitamine şi minerale, multe persoane mai sensibile şi anemice manifestă o stare generală anormală, cu semne de astenie fizică şi nervoasă, în grade diferite. Pentru a remedia lucrurile, se apelează la o gamă largă de plante medicinale şi aromatice cu acţiuni sedative, antiseptice, antispastice, antidepresive şi tonifiante, bogate în vitamine şi în săruri minerale.

 

Cel mai simplu tratament de primavară constă din consumul zilnic a 8-12 tije crude de la florile de păpădie, care asigură o bună protecţie împotriva dezechilibrelor psihice şi glandulare. Se poate folosi şi tinctura din rădăcini de păpădie (15-20 picături de 2-3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă) care este un aromatic-amar cu efecte revigorante.

 

Cu efecte foarte bune este indicat un amestec din flori de tei, herba de sunătoare, cimbrişor, măghiran, sovârv, salvie şi talpa gâştei din care se prepară o infuzie, consumând zilnic câte două ceaiuri calde între mese şi unul la culcare, timp de 3 săptămâni. Acţiuni recunoscute au şi infuziile din frunze de anghinare, mentă, roiniţă, busuioc, soc, mur, zmeur, coacăz negru şi decocturi din fructe de anason, fenicul, măcieşe, păducel, coji uscate de mere, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei. În paralel, se vor lua câte 30 picături, de 2 ori pe zi, din tinctura de valeriană, ienupăr şi păducel, în părţi egale, sirop de cătină şi bitter suedez.

 

În fiecare seară, timp de 15-20 zile, se recomandă băi calde, în care se toarnă infuzii sau uleiuri eterice din flori de lavandă, iasomie, trandafir şi tei, frunze de roiniţă, mentă, muşcată, herba de busuioc, salvie, cimbru de cultură şi rădăcini de obligeană. La ieşirea din baie are efecte bune un masaj cu uleiuri esenţiale din plante aromatice, mai ales la nivelul tâmplelor şi pe coloana vertebrală.

 

O atenţie deosebită se va acorda alimentaţiei complete, care să contracareze carenţele frecvente în vitaminele B, C, D, E, în acizi graşi (linolenic) şi în unii aminoacizi esenţiali, care participă la sinteza proteinelor din corp. Se va apela la efectele benefice ale salatelor de crudităţi (urzici, spanac, pătrunjel, varză, ceapă, usturoi), bine cunoscute ca excelente vitaminizante şi mineralizante. Creşte consumul de lactate (lapte, iaurt), sucuri de legume (morcov, ţelina, sfeclă roşie, ridichi negre), grâu germinat, seminţe de dovleac, in şi susan, nuci, pâine integrală, ulei de soia, supe din fulgi de ovăz îndulcite cu miere de albine şi boabe de ienupăr amestecate cu propolis şi polen. De asemenea se vor consuma multe fructe proaspete (200-300 g pe zi) luate în fiecare dimineaţă, mai ales grapefruit, portocale, lămâi, struguri, afine, coacăze negre, fragi şi cătină albă. O reţetă combinată cu sucuri de legume şi fructe, valoroase pentru proprietăţile tonice, vitaminice şi răcoritoare constă din: 2-3 morcovi, o lămâie, o portocală, 3-4 mere, 10 g drojdie de bere şi o lingură miere de albine care se consumă în tot cursul zilei.

 

Efecte deosebit de bune are şi vinul tonic obţinut din amestecul de siropuri din afine, coacăze negre şi cătina albă la care se adaugă tinctura de genţiană în 500 ml vin roşu.

 

www.farmacia-verde.ro