office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 55, Februarie 2018


10 remedii ale complexului de inferioritate
Leurda, detoxifiantul primăverii
“Colacul de salvare” al dinților tăi - TRATAMENTUL DE CANAL
Disfoniile și tratamentul foniatric
Cum alegi cura de slăbire potrivită?
Varicele, metode moderne de tratament
Infecția urinară

10 remedii ale complexului de inferioritate

 

Autor: Geanina Timofte, psihoterapeut

 

Pentru unii este nevoie de o singură afirmaţie negativă a cuiva, sau de un singur ,,eşec”, pentru a crea un program mental limitativ. Alteori, complexul de inferioritate are rădăcini adânci, în copilărie, de când datează răni sufleteşti nevindecate. Dar, ca orice problemă, există şi rezolvare. Iată câteva soluţii:

 

1.Observă la ce te pricepi cel mai bine şi dezvoltă acele abilităţi prin care poţi atinge performanţa. Renunţă, pentru moment, la a te încăpăţâna să demonstrezi că eşti bun în direcţia în care ai format, deja complexul. Dezvoltându-ţi alte abilităţile, vei primi feedback pozitiv, iar starea ta emoţională se va echilibra.

 

2.Fă o listă cu calităţile tale. Cere familiei, colegilor sau unui prieten apropiat, să te ajute să alcătuieşti această listă. De câte ori ai tendinţa de a te minimaliza, reciteşte această listă.

 

3.Schimbă anturajul. O vorbă din bătrâni spune ,,Schimbi locul, schimbi norocul”. Ei bine, persoanele noi care abia te cunosc, nu au prejudecăţi în ce te priveşte, nu te-au încadrat într-un tipar care, oricum aparţine trecutului tău, te descoperă aşa cum vrei tu să te arăţi, cu calităţile tale.

 

4.Caută persoane care au aceleaşi pasiuni ca ale tale. Intră în grupuri alcătuite din persoane care-ţi seamană, care au aceleaşi preocupări cu tine. Lor nu le mai pari ,,diferit”, au aceleaşi probleme ca ale tale, sau măcar aceleaşi pasiuni.

 

5.Transformă nominalizările în verbe. Cu alte cuvinte, nu spune despre tine ,,sunt prost”, ci ,,am făcut o prostie”. Verbul reprezintă o acţiune de-a ta cu anumite consecinţe mai mult sau mai puţin dezirabile, dar nu aduce atingere identităţii tale.

 

6.Evită comparaţia cu alţii. De multe ori, comparaţia cu alţii este nocivă deoarece poate da naştere, fie invidiei, fie suferinţei de a nu putea fi ca celălalt. Pasiunea ta, atuurile tale te fac să fii special.

 

7.Intră în legătură cu copilul interior. Priveşte-te ca şi cum ţi-ai privi propriul copil, cu dragoste, cu grijă, cu blândeţe, ia-l în braţe şi oferă-i încrederea de care avea atunci nevoie, iubirea ta necondiţionată.

 

8.Înconjoară-te de oameni care te apreciază, de oameni pozitivi care au mereu cuvinte de încurajare, iar pe cei critici, îndepărtează-i, pentru că aceştia îţi vor accentua şi mai mult neîncrederea în tine sau complexul de inferioritate.

 

9.Fă câte un compliment pe zi. Priveşte persoana în ochi şi spune-i ceva drăguţ, ceva ce crezi dar ţi se pare atât de evident, încât crezi că nu are rost să mai spui. Ne simţim bine când auzim complimente autentice.

 

10.Priveşte-te în oglindă, măcar o dată pe fiecare zi şi spune-ţi, pe nume, ca şi cum ai vorbi cu altă persoană rostind ,,Te iubesc şi te apreciez aşa cum eşti”.

 

Este foarte important să înţelegi că nimeni altcineva nu te poate iubi şi accepta dacă nu o faci tu însuţi. Poate doar mama, care iubeşte necondiţionat.

 

www.terapie-nlp.ro