office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 65, Decembrie 2018


Terapia de recuperare interdisciplinară a copiilor cu CES
Roiniţa - forme de utilizare în uz intern
Plictiseala la copii
Istoria Sfintei Mănăstiri Govora
Cu ce înlocuim proteinele animale

Roiniţa - forme de utilizare în uz intern

 

Infuzie din o linguriţă de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau, după mese, 2 ceaiuri pe zi, în înghiţituri rare, contra spasmelor şi colicilor intestinale, în colite cronice, diaree, gastroenterite, aerofagie, viermi intestinali, dureri de cap, tulburări neurovegetative, migrene, vertije şi crize de nervi, dereglarea ciclului menstrual. La copii se dă un ceai pe zi, în doză mai diluata.


Infuzie concentrată din 30 g de frunze uscate la 1 litru de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 3 ceşti pe zi pentru întărirea memoriei, în insomnii şi tulburări respiratorii.


Infuzie din 1 linguriţă de amestec, în părţi egale, de roiniţă + lămâiţă sau roiniţă + mentă + flori de tei în 200 ml de apă clocotită; după infuzare, se strecoară şi se consumă ca tonic în caz de migrene, surmenaj, ameţeli, moleşeală, somnolenţă, catar pulmonar, astm bronsic.

 

Vinul de roiniţă din 20 g de frunze uscate la 1 litru de vin alb şi fierbinte; se lasă la macerat 14 zile la temperatura camerei, se strecoară în sticluţe bine astupate şi se consumă câte un păhărel, înainte de mese, pentru a combate bolile pulmonare şi crizele de astm. Persoanele în vârstă şi obosite iau câte o ceaşcă, dimineaţa, cu rol reconfortant, după ameţeli şi migrene, aperitiv, antianemic şi antiastmatic, precum şi în fortificarea inimii şi creierului.

 

Tinctura de roniţă din 10 g de frunze uscate în 50 ml de alcool de 70°; se macerează 2 săptămâni şi se administrează câte 40-50 picături introduse în ceai, la bolnavii de palpitaţii şi indigestii.

 

Apa de roiniţă obţinuta din 60 g de frunze proaspete de roiniţă + 10 g de rădăcină uscată de angelică + 5 g de rizomi de obligeană + 5 g de fructe de coriandru + 20 g de coajă de lămâie + 5 g de cuişoare + 5 g de scorţişoară macerate timp de 5 zile în 500 ml de apa rece; se adaugă 500 ml de alcool de 70°, se strecoară în flacoane astupate şi se consumă câte o lingură în cazuri de vomă pe fond nervos, crampe stomacale, hiperemotivitate, insomnii, vertije, neurastenii, pierderi de memorie, leşin, sincope. La copii se dă câte o linguriţa sau 5 picături pe zahăr.

 

Frunze proaspete mestecate în gură pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii în cazul unor boli de stomac, de plămâni sau carii dentare.

 

Pasta din amestec de 15 g de frunze de roiniţă, 2 gălbenuşuri proaspete, 180 ml de lapte, 30 g de zahăr şi 1 g de scorţişoară, amestecate până se transformă în pastă, care se consumă cu lingura în stări de convalescenţă, slăbiciune şi senilitate.

 

Sursa: farmacia-verde.ro