office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 61, august 2018


Infecţie la învelişul creierului, în urma folosirii beţişoarelor de urechi
Proprietăţile terapeutice ale feniculului
Senzaţie de foame persistentă?
Sindromul de intestin iritabil
Sacroileita
Tumorile benigne cutanate

Sacroileita


Autor: Fizioterapeut Alexandra Amitroae, WorkTape Medical Botoşani

Sacroileita reprezintă o inflamație a uneia sau ambelor articulații sacroiliace care este articulația dintre coloana sacrală cu pelvisul. Cel mai frecvent simptom este durerea lombo-sacrala, motiv pentru care ridică dificultăți de diagnostic, putând fi ușor confundată cu alte boli care cauzează dureri sacro-lombare.

 

 Mișcările în această articulație sunt minime, funcția acestei articulații fiind de a absorbi șocurile de la nivelul coloanei vertebrale.

 Inflamația articulației sacroiliace este de obicei cauzată de artrita degenerativă, leziuni traumatice cum ar fi cele prin accident de autovehicul sau lovituri în regiunea pelvina sau fese. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta sacroileita, deoarece pelvisul acestora suferă în timpul nașterii prin întinderea ligamentelor de la acest nivel, determinând modificări degenerative și durere cronică.

 

Simptome

Durerea din sacroileită este în general difuză și apare cel mai des în fese și la nivelul coloanei lombosacrate, care poate iradia în membrele inferioare și se agravează în ortostatism prelungit, urcatul scărilor, alergare, posturi extreme.

Frecvent, sacroileita este confundată cu sciatica. Multe boli reumatice nu se limitează doar la inflamația articulației sacroiliace ci și la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sange, ochii, inima, plămanii, rinichii și sistemul nervos.


Tratamentul este bazat pe terapia combinată, adică kinetoterapie, electroterapie, laserterapie și masaj terapeutic. Acestea au rolul de a crește randamentul programului de recuperare în sacroileită. Kinetoterapia vizează exercițiile de postură în prima etapă, exerciții respiratorii, gimnastica Bobath, tracțiuni și alte exerciții cu scopul de a reduce procesul inflamator și de a recupera funcția. Electroterapia are efect antiinflamator, antalgic și miorelaxant, laserterapia reduce durerea și grăbește vindecarea țesuturilor. Masajul terapeutic este decontracturant, tonifiant, miorelaxant, calmant și un foarte bun sedativ.

 

În cadrul centrului nostru avem fizioterapeuți cu experiență ce vă pot ajuta dacă vă confruntați cu această afecțiune sau cu orice altă problemă de sănătate. Sunați acum pentru programare la  0758 959 677 sau completați formularul de pe site-ul www.worktape.ro