office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 75, Octombrie 2019


Dovlecei gratinaţi
Sezonul nucilor

Sezonul nucilor

Sezonul nucilor

 

Infuzie din 15 g de frunze care se opăresc cu 200 ml de apă. Se infuzează 10 minute în vas acoperit, se strecoară şi se foloseste sub formă de comprese în iritaţii ale pleoapelor, arsuri de soare sau pe tenuri seboreice, grase şi acneice care devin catifelate şi elastice.

 

Decoct din 50 g de frunze uscate care se fierb într-un litru de apă timp de 20 minute; se strecoară şi se fac frecţii pe pielea capului pentru a combate mătreaţa şi căderea părului. De asemenea, are efect colorant prin închiderea nuanţei părului negru sau brun şi a sprâncenelor.

 

Decoct concentrat din 100 g de frunze uscate şi mărunţite care se fierb în 3-4 litri de apă timp de 15 minute; se amestecă cu apă din cada de baie la temperatura de 37°C şi se fac băi generale sau de şezut până la nivelul rinichilor, timp de 15-20 minute. Sub formă de comprese sau loţionări se aplică în boli de piele (eczeme umede, dermatite, furuncule, ulcere varicoase, prurit, degerături, răni, ulceraţii) sau badijonări în hiperhidroza palmo-plantară, micoze plantare, picioare umflate sau asudate, unghii purulente la degetele picioarelor, reumatism, osteoporoză, scrofuloză, hemoroizi externi, irigaţii vaginale în leucoree.

 

Decoct din 200-500 g de frunze verzi la 5 litri de apă; se fierbe, se strecoară şi se adaugă 1 kg de sare bulgăre (pisată mărunt). Se toarnă în cada de baie şi se fac 10-15 băi la temperatura de 37°C în caz de reumatism.

 

Alifie din 15 g de frunze uscate şi mărunţite care se macerează în 100 ml de ulei de floarea soarelui la temperatura camerei, timp de 7 zile. Se pune vasul pe baia de apă în fierbere şi se lasă timp de 3 ore. Se strecoară în stare fierbinte prin tifon sau pânză, se adaugă 15 g de ceară de albine şi se pune, din nou, pe baia de apă timp de 30 minute. Se ia de pe foc, se amestecă până la răcire şi se toarnă în borcane mici, pentru a se aplica pe răni infectate, eczeme, furuncule şi ulceratii de piele.

 

Pasta din miez de nucă. Miezul se macină şi se amestecă cu făină şi smântână; se foloseşte pentru colectarea puroiului în răni infectate (furuncule, abcese, flegmoane).

 

Ulei de nucă utilizat ca protector la bronzarea pielii sau contra arsurilor şi insolaţiei. La copiii rahitici şi anemici se recomandă frectii pe corp.