office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 62, Septembrie 2018


Valoarea terapeutică a strugurilor
Cum tratăm dermatita de scutec
Educarea copilului se face în echipă
Cum să dormim corect
Tescovina - un elixir al tinereţii şi sănătăţii

Valoarea terapeutică a strugurilor

 

Proprietăţile terapeutice ale strugurilor sunt foarte diverse şi au o eficacitate foarte ridicată în tratarea multor afecţiuni. Fiind uşor asimilabili, strugurii reprezintă excelente produse energetice, musculare şi nervoase pentru organism, apoi, remineralizante foarte bune, antitoxice, stimulente şi decongestive pentru ficat. În egală măsură sunt diuretice, laxative şi răcoritoare.


Cea mai eficace cură de struguri recomandă ca, în primele 2-3 zile, să se consume câte un ciorchine înainte de cele 3 mese; treptat, se măreşte doza zilnică, timp de 2-3 săptămâni, până la cantitatea de 3 kg zilnic. Ulterior se reduce cantitatea de struguri, trecând la alte alimente, până la încheierea sezonului. Supradoza curei nu este indicată, întrucât poate afecta ficatul, care va prezenta stări de surmenaj.


Stafidele uscate au aceleaşi proprietăţi terapeutice ca şi strugurii proaspeţi. Sunt indicate în tratarea afecţiunilor pulmonare (pectorale şi emoliente), hepatice, renale şi vezicale.


Principalele proprietăţi terapeutice ale mustului sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante, pentru care se recomandă în: anemie, convalescenţă; tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare; colesterolemie, obezitate; reumatism, gută; insuficienţă cardiacă; calmarea durerilor la organele interne.


În caz de intoxicare se bea câte un litru de must nefermentat timp de câteva zile consecutiv. La obezitate, se consumă zilnic câte 700-1.500 ml, timp de 1-2 zile pe săptămână.


Mustul este indicat în revigorarea tenurilor obosite, fiind utilizat sub forma unei loţiuni aplicate pe faţă cu ajutorul unor tampoane de vată, ţinute timp de 10 minute, urmate de o spălare a tenului cu apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Aceleaşi efecte are şi masca preparată din sucul a 15-20 boabe de struguri copţi, care se amestecă cu amidon de porumb (zeamil); pasta obţinută, de consistenţa smântânei groase, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se aplică pe ten. Din testările făcute, sucul se dovedeşte însă contraindicat în litiază renală cu concreţiuni fosfatice.


Cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a 3 pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul – la cele două mese principale.


Sucul de aguridă (din struguri necopţi) se prepară prin diluare cu apă (200 g suc la 1 litru apă) şi se foloseşte la prepararea unor alimente sau ca băutură răcoritoare. Este indicat în angine, hemoptizie, stări febrile şi stomatite. Prin siropare se utilizează ca diuretic împotriva celulitei şi obezităţii, scorbutului şi icterului.

 

www.farmacia-verde.ro