office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 70, Mai 2019


La ce să te uiţi pe eticheta nutriţională?
Mierea de rapita, beneficii curative
Primul Centru de Excelenţă în accidentul vascular cerebral din România, inaugurat la Târgu Mureş
Mănăstirea Izvoru Mureşului
Descoperire majoră. Ciuperca modificată genetic care ucide rapid 99% din tânțarii dintr-o populație
Terapia holistică în TSA și tulburări associate
5 lucruri esențiale în relația părinte-copil

Terapia holistică în TSA și tulburări associate

 

Autor: Iren A. Ioniţă – terapeut de recuperare a copiilor cu TSA la Papillon Clinique

www.papillonclinique.ro

 

O formă de intervenție în terapia de recuperare - TERAPIA HOLISTICĂ - are scopul de a obține o sănătate optimă și bună stare prin alinierea tuturor componentelor unei persoane: corp, minte, emoții. Se bazează pe convingerea conform căreia, dacă una din aceste părți este oprită din evolutie, atunci vor fi afectate și celelalte componente. Cu alte cuvinte, dacă un copil are afectată vizibil o anumită arie de dezvoltare, să zicem socializarea sau limbajul, atunci cu siguranță vom găși elemente nefuncționale și pe alte arii: cognitiv, emoțional, motor, senzorial, autonomie în îngrijire. Ariile mai puțin vizibil afectate, de fapt, pot fi cauza principală în declanșarea tulburărilor și atunci analiza se face în asamblu și în context cu mediul în care se dezvoltă, deci holistic.

 

Fiecare individ este unic și se dezvoltă în ritmul său cu ajutorul materialului genetic și al stimulilor ce vin din mediul său, pe care îi percepe sau nu adecvat, îi procesează sau nu adecvat și dă răspunsuri mai mult sau mai puțin adecvate.


Pentru a măsura la ce nivel şi în ce măsură a fost afectat un copil în dezvoltarea sa este important  ca evaluarea copilului să fie făcută în prezența și cu suportul familiei (pentru că acesta este mediul în care se dezvoltă), în contexte diferite, cu specialiști diferiți antrenați în echipe mixte ce au obiective comune.

 

Planul de intervenție trebuie construit de echipa de specialiști împreună cu familia pentrucă ei, părinții, aleg ritmul în care se așteaptă să evolueze copilul și ce șansă de recuperare dau ei acestuia. De ce? Pentru că acest ritm ales de părinți este un ritm de participare asumat la terapie, de implicare și integrare a copilului.

Terapia holistică înseamnă colaborare între: echipa de specialiști - copil - familie. Fiecare parte trebuie să aibă sau să dezvolte motivație în cadrul  programului de recuperare și atunci scopul intervenției, al construcției sau reconstrucției de abilități se realizează.

 

Beneficiarii terapiei la Papillon Clinique sunt copilul și familia și de aceea trebuie să se accepte schimbări în viața de familie sau cea social pentru a creea premise în ceea ce înseamnă schimbare la nivel emoțional, mediu și corp. 


În recuperarea copiilor cu TSA se aplică un mix de terapii adaptate nevoilor fiecăruia, și anume: terapia comportamentală, terapia cognitivă, terapia atașamentului, logopedie, terapia ocupațională, terapia cu animale (în deosebi cai și delfini), balneoterapia, terapia de desensibilizare, masaj și kinetoterapie, terapia alimentară, aromaterapie, meloterapie.


În abordarea holistică intră în terapie și părinții care beneficiază de consiliere personal și de cuplu pentru depășirea barierelor personale și sociale, învățare aunor tehnici de răspuns în situații dificile, implicarea în terapie și continuarea acesteia acasă fără a deveni o povară, ci mai degrabă un mod de viață echilibrat.

 

Echipa PAPILLON CLINIQUE este pregătită cu programe de evaluare complexă, cu echipa multidisciplinară care să construiască un plan de intervenție individualizat  adapta nevoilor fiecărui copil și familiei acestuia, includerea activă și participativă a părinților în recuperarea copilului și în integrarea acestuia în învățământul de masă.