office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 62, Septembrie 2018


Valoarea terapeutică a strugurilor
Cum tratăm dermatita de scutec
Educarea copilului se face în echipă
Cum să dormim corect
Tescovina - un elixir al tinereţii şi sănătăţii

Tescovina - un elixir al tinereţii şi sănătăţii

Autor: Dr. Gabriela Man
www.slabestimancand.ro

Tescovina este ceea ce rămâne după prepararea vinului, este formată din coji, urme de pulpă şi sâmburi de struguri.


Tescovina este considerată un adevărat elixir al tinereţii şi al sănătăţii, deoarece este foarte bogată în resveratrol, cel mai puternic antioxidant natural cunoscut până în prezent. Vă reamintesc că oxidarea este procesul care stă la baza îmbătrânirii şi îmbolnăvirii noastre. Practic ne oxidăm, "ruginim".


Antioxidantii sunt moleculele care luptă cu acest proces, care încearcă să repare stricăciunile produse. Acest resveratrol se găseşte în cantităţi foarte mari în struguri, în special în cei de culoare închisă (cu cât sunt mai închişi la culoare, cu atât sunt mai bogaţi în antioxidanti). La prepararea vinului doar o cantitate mică din acest resveratrol trece în licoare (cam 10%), restul rămâne în tescovină.


Resveratrolul previne îmbătrânirea şi repară efectele datorate ei, are efecte benefice asupra inimii şi vaselor de sânge, scade colesterolul şi previne apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.


Găsiţi pudra de tescovină la magazinele naturiste, tip plafar. Sau, dacă faceţi vin în casă, nu o aruncaţi: o uscaţi iniţial la curenţi de aer, apoi o mai băgaţi la deshidratare (ca la pesmet) în cuptor, la temperaturi mici (circa 50-60 grade), pentru a elimina urmele de apă. O măcinaţi apoi pulbere fină în râşniţa de cafea.


Intern, o consumaţi de 3 ori pe zi, câte o linguriţă, în puţină apă puţin suc natural sau miere (eu o beau cu 60-70 ml apă plată).


Extern, puteţi prepara o mască extraordinară: cumpărati argilă şi amestecaţi cantităţi egale de tescovină şi argilă, eventual adăugaţi şi puţină miere (nu este obligatoriu), apă călduţă - până obţineţi o cremă groasă uşor de aplicat pe faţă. Eu pun şi o picătură de ulei esenţial de tămâie (Boswellia). Lăsaţi 30 minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Procedeul puteţi să-l repetaţi de 1-2 ori pe săptămână.


Tinereţe şi sănătate vă doresc!