office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 60, iulie 2018


Gingivita
Vacanţele all inclusiv şi kilogramele în plus
Cum tratăm torticolisul?
Mănăstirea Cernica din Bucureşti
Grăsimile și carbohidrații simpli pot provoca uzura articulațiilor
4 sucuri pentru curățarea ficatului

Cum tratăm torticolisul?

 

Autor: Fizioterapeut Rusu Laura, WorkTape Medical Botoşani

 

Torticolisul este o atitudine vicioasă temporară, uneori permanentă, cauzată de retracția cu scurtare unilaterală a mușchiului sternocleidomastoidian, care are drept rezultat înclinarea capului înspre mușchiul lezat și răsucirea lui spre partea sănătoasă.

 

Cauzele apariției torticolisului:                                    

         – o mișcare bruscă și greșită a gâtului;

         – o poziție neconfortabilă în timpul somnului;

         – malformații congenitale;

         – traumatisme provocate în timpul nașterii;

 

Tipuri de torticolis:

– torticolis congenital – este reprezentat de o dezvoltare insuficientă a fătului (mușchiul sternocleidomastoidian de o parte este mai scurt decât mușchiul de partea opusă) sau de adoptarea unei poziții incorecte, nefavorabile, în perioada intrauterină;

– torticolis obișnuit (banal) – apare după o mișcare forțată și brutală a gâtului; este cea mai frecventă formă de torticolis și apare în general în urma menținerii unei poziții prelungite și defectuoase în timpul somnului;

– torticolis spasmodic – este o distonie (boală în decursul căreia contracturile provoacă poziții anormale ale corpului); etiologic nu este cunoscută cauza apariției și sunt observate dureri și redori la nivelul gâtului;

– torticolis simptomatic – apare în urma unor leziuni ortopedice sau neurologice ale coloanei vertebrale cervicale prin care sunt afectați și mușchii gâtului.

 

Tratament:

Programul de recuperare pentru această afecțiune este stabilit în funcție de vârsta pacientului, tipul de torticolis și gravitatea lui (forma ușoară sau severă).

În cazul torticolisului congenital programul kinetic va cuprinde tehnici de relaxare/întindere a mușchilor scurtați (stretching și masaj), kinesiotaping. Se pot înregistra progrese importante atunci când tratamentul este aplicat precoce, încă din primele 3 luni de viață.

Programul de recuperare în cazul torticolisului dobândit (spasmodic, simptomatic sau obișnuit) va fi individualizat și în funcție de cauzele care au generat apariția sa și va include: fizioterapie, termoterapie, hidrokinetoterapie şi kinetoterapie.

În cadrul centrului nostru avem fizioterapeuți cu experiență ce vă pot ajuta dacă vă confruntați cu această afecțiune și nu numai.

 

www.worktape.ro