office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 79, Februarie 2020


Noul coronavirus (Covid-19) – măsuri generale de prevenție
Alergie, intoleranţǎ sau iritaţie?
Traista ciobanului

Traista ciobanului

▪ Infuzie din o lingură de herba uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 1-2 ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale şi intestinale.

 

▪ Infuzie concentrată din 10 g de herba uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 4-5 linguri pe zi, în cazul hemoragiilor uterine şi dismenoree, cu 6-10 zile înainte de apariţia ciclului menstrual. Se recomandă o cura mai îndelungată în ateroscleroză, având proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât la hipotensivi, cât şi la hipertensivi.

 

▪ Vin medicinal din 180 g de herba la 1 litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoară şi se ia câte o lingură la intervale de o oră contra hemoragiilor uterine şi intestinale şi la durerile de stomac.

 

▪ Macerat din amestec, în părţi egale, cu obligeana şi coada calului; se pun 2 linguri de amestec în 200 ml de apă rece, se lasă să macereze 8 ore şi se strecoară. Peste materialul rămas în vas după strecurare se toarnă un pahar cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se amestecă cele 2 lichide. Se beau câte 100 ml pe zi, pentru a combate diareea şi dizenteria.

 

▪ Decoct din 4-5 g de planta uscată la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare şi stomacale), în litiaza renală şi ciclu menstrual cu sânge abundent.

 

▪ Tinctura din 200 g de herba uscată la 500 ml de alcool de 40°; se pune într-o sticlă bine astupată şi se lasă la macerat 10 zile. Se foloseşte la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, în caz de atrofie musculară sau a membrelor.

 

▪ Băi de şezut sau spălături cu decoct călduţ pentru hemoroizi care sângerează.

 

▪ Cataplasme dintr-un pumn de herba proaspată înmuiată în apă fierbinte şi aplicate calde, în tifon, pe sâni inflamaţi şi dureroşi la femei care alăptează.

 

▪ Frunzele se pot consuma primavară în supe, salate, borşuri, piure sau ca umplutură la plăcinte (în amestec cu alte verdeţuri).

 

Sursa: herbalrom.ro