office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.1, mai 2013


#romanidecolectie Povestea lui Ciprian
Branché
Ce luǎm cu noi în vacanţǎ...
Vacanţe în Bucovina
Borzești - un loc de legendǎ
Turnul lui Ştefan cel Mare

Turnul lui Ştefan cel Mare

Turnul lui Ştefan cel Mare și Sfânt, clopotniţă a bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" din Piatra Neamț, face parte, împreună cu aceasta, din complexul arhitectural "Curtea Domnească". Deși zidirea lui s-a terminat la 28 octombrie 1499, adică în urmă cu cinci secole și mai bine (mai exact, spre sfârșitul domniei lui Ștefan), forma inițială este aproape neschimbată, păstrând, fără doar și poate, ceva din atmosfera de înlțare și dârzenie a lăcașurilor ctitorite de domnitorul Moldovei. Mult mai elegant, mai proporţionat şi mai bogat în detalii de arhitectură faţă de cele ridicate de Ştefan la Mănăstirea Bistriţa sau la Botoşani, turnul din Piatra-Neamţ a fost construit la un an după sfinţirea bisericii, fapt consemnat în pisania de pe zidul estic, astfel:

    “Io, Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această clopotniţă împreună cu doamna sa, Maria, fiica lui Radu voievod, şi cu prea iubitul lor fiu, Bogdan voievod, în anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 43-lea curgător, octombrie 28”.

Turnul are o înălțime de 20 de metri, deși inițial avusese doar 19, înainte de a i se adăuga un cat mic în secolul XIX. Este o prismă înaltă, cu latura de aproape șase metri, de secţiune pătrată, până la înălţimea de 7 m. Încăperea de la nivelul solului, boltită cu un semicilindru, e izolată, iar accesul la ea se făcea printr-o scară laterală. Construcţia este executată din piatră brută, străbătută de câteva brâie de cărămidă. Muchiile prismei şi contraforţii - din piatră șlefuită. Pe feţele netede ale blocurilor de pe colţuri se mai păstrează și astăzi, pe alocuri, discurile mici de teracotă smălţuită şi colorată, care astupă găurile lăsate de cleştii cu care au fost ridicate pietrele pe schelă, îmbogăţind într-un mod aparte decorul faţadei.

Camera clopotelor are ca specific urmele arcelor de susţinere şi pandantivii de colţ, motiv pentru care s-ar crede că era boltită. Astăzi, în camera clopotelor se găsesc 4 clopote: cel mare, din secolul al XVII-lea, cu o sonoritate unică, altul din secolul al XIX-lea, iar celelalte două, mai mici, sunt turnate în anul 1979, la Târgu Neamţ, de către meşterul Damian.

Pe la jumătatea veacului XIX se face supraînălţarea turnului, peste ultimul nivel, formându-se o încăpere pentru "păzitorii de foc", care oferea o imagine panoptică asupra orașului. Într-o stampă executată de Gh. Asachi, în 1847, foişorul nu se observă, dar se ştie că el exista deja în 1861, an în care s-a montat, în vârful turnului, un orologiu imens.

Primul ceas care și-a rotit acele în ritmul neobosit al timpului se pare că a fost adus de la Viena şi montat în anul 1861 (cu toate că există divergențe în jurul datei). Pe de altă parte, se spune că în ocniţa din peretele de est al turnului a existat o tăbliţă care cuprindea date despre construcţia foişorului şi aşezarea ceasului public. Pe tăbliţă apărea următoarea însemnare: "Ceasul din acest turn a fost donat de Vasile Miteanu, în memoria moşului său Nicolae Gridov, în anul 1890". Unele surse indică faptul că orologiul din Turnul lui Ştefan cel Mare a fost fabricat într-un atelier din Viena, în anul 1888. Cert este că mecanismul ceasului a fost schimbat și reparat de mai multe ori de-a lungul timpului. Cel existent în momentul de faţă şi care nu mai este cel original, a fost montat în anul 1920. Orologiul a funcţionat continuu până în cel de-al doilea război mondial, apoi a mai fost reparat în câteva rânduri în anii '60 şi prin 1980, după care s-a oprit. A fost repus în funcţiune în anul 2006.
Astăzi, deşi a încetat să mai fie cea mai înaltă construcţie din oraş, "Turnul lui Ştefan cel Mare și Sfânt" rămâne un simbol şi o mărturie de suflet pentru ceea ce a însemnat străvechea urbe moldavă.


Sursa foto: crestinortodox.ro