office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 55, Februarie 2018


10 remedii ale complexului de inferioritate
Leurda, detoxifiantul primăverii
“Colacul de salvare” al dinților tăi - TRATAMENTUL DE CANAL
Disfoniile și tratamentul foniatric
Cum alegi cura de slăbire potrivită?
Varicele, metode moderne de tratament
Infecția urinară

Varicele, metode moderne de tratament

Autor: Dr. Ahmad RAZA, medic primar Chirurgie vasculară, Arcadia


Predispoziția genetică, istoricul familial, obezitatea, sarcina, constipația, adenomul de prostată, traumatismele la nivelul membrelor inferioare și a abdomenului inferior, expunerea îndelungată la raze ultraviolete sau căldură excesivă și unele boli cardiace sunt factori favorizanți ai varicelor.


Varicele netratate pot determina apariția unor complicații severe:

  • tromboflebită superficială –durere locală, înroșirea tegumentelor, febră, suprainfecție locală;
  • tromboflebită profundă –cheagul dela nivelul unei vene profundepoate crește în dimensiuni, poate circula până la nivelul plămânilor sau poate duce alte complicații pe termen lung;
  • hemoragie prin ruptura varicelor;
  • dermatită de stază;
  • ulcer venos.


La Arcadia, există mai multe metode de tratament al varicelor, care vor fi recomandate de medicîn cadrul consultației preoperatorii și după efectuarea examenelor medicale suplimentare.


Tratamentul cu laser endovenos presupune realizarea, sub anestezie locală,a unei puncții în vena safenă. Prin această puncție se introduce un cateter şi fibra optică, ambele ghidate ecografic. Endovenos,se aplică o energie laser prin fibră optică. Lumina laser absorbită produce iritarea termică şi degradarea definitivă a peretelui intern al venei. Vena se închide şi fluxul de sânge este oprit. Într-un interval de câteva luni, vena ocluzată va fi resorbită de organism până la dispariţie.

Tratamentul cu laser prezintă numeroase avantaje: nu rămân cicatrici, permite reintegrarea rapidă în activitățile cotidiene și are rezultate foarte bune pe termen lung.


Scleroterapia constă în injectarea unei substanțe în canalul venelor varicoase sau al venelor insuficiente care le alimentează. Medicul poate recomanda efectuarea mai multor ședințe de tratament, la intervale variate de timp.Nu este necesară anesteziași, cu excepția hiperpigmentării, incidența altor eventuale complicații este redusă.


Stripping-ul presupune scoaterea completă sau parțială a venei safene cu ajutorul unui fir flexibil sau rigid. Această procedură se realizează sub anestezie generală și este dedicată varicelor de dimensiuni mari. Principalul avantaj este limitarea șanselor de recidivă a varicelor. Perioada de recuperare durează 5 - 10 zile iar, în timp, aspectul piciorului nu va avea de suferit.


Umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat pe scaun, senzația de „picioare grele”, apariția vaselor sparte sau a venelor reticulare, a crampelor nocturne sau a mâncărimilor, toate acestea sunt manifestări care trebui să vă îndrume către un consult de specialitate. În cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului.


www.arcadiamedical.ro